Cum sădim arbuști fructiferi

www.pixabay.com

Cum sădim arbuști fructiferi

| | Monica
Distribuie articolul pe:

Pe lângă fiecare gard ar merita plantați arbuști fructiferi, fie ei zmeuri, muri, căpșuni, coacăzi sau agriși. Se întrețin relativ ușor și, îngrijiți bine, pot rodi bogat. Află care sunt principalele reguli de respectat la înființarea culturii, pentru că toamna se prind cel mai bine.

Arbuștii de citrice iernează foarte bine la rece (I)

Plantarea arbustilor fructiferi primavara

Unde plantezi arbuști fructiferi

Putem să și asociem aceste specii, dacă spațiul permite. Dacă ai disponibilă doar o etajeră pe balcon, nu te descuraja, fiindcă aici se simt bine și căpșunii, în ghivece sau jardiniere. Dacă ai liberă zona din apropierea unui gard sau perete, optează pentru mur sau zmeur.

Ca să te bucuri de succes, asigu­ră‑te că ai la dispoziție un teren bine luminat, cu pământ reavăn, bogat în nutrienți, permeabil. Ideal este un sol argilo-lutos, dar poți face și îmbunătățiri. Dacă întâlnești un pământ sărac, încorporează gunoi de grajd sau mraniță. În cazul în care ai un sol greu, compact, argilos,  adaugă puțin nisip pentru drenaj corespunzător.

Plantarea se face în plin soare la căpșun, mur și coacăz, în timp ce agrișul preferă locuri cu lumină difuză. Zmeurul rodește bine la soare, dar suportă și lumina filtrată.

arbusti fructiferi
www.pixabay.com

Dacă vrei să ai în grădină mai multe feluri de arbuști fructiferi, nu îi amesteca, alocă fiecăruia câte un rând. Ține seama de înălțimea lor la maturitate. Plantează de la sud sau de la est, începând cu speciile cele mai scunde (căpșun), apoi cu cele medii și terminând cu cele înalte (zmeur și mur), ca să beneficieze fiecare de cât mai mult soare.

Când plantezi arbuști fructiferi

Cum în general rezistă foarte bine la frig, perioada ideală de plantare este în repaus vegetativ, adică toamna, în octombrie, după căderea frunzelor, sau primăvara, înainte de umflarea mugurilor (la speciile mai sensibile la ger, cum este murul fără țepi).

Respectă distanțele recomandate Față de culturile îngrijite manual, la cele intensive, unde lucrările se fac mecanizat, este nevoie de un spațiu mult mai larg pentru utilaje, în acest caz lăsându-se o distanță de până la 2,7-3 m între rânduri și 1-1,2 m între plante pe rând. Plantarea se face în gropi de 40x40x30 cm sau rigole adânci de 30-35 cm.

La fiecare groapă se pune gunoi de grajd fermentat (6 kg) în ames­tec 1:1 cu pământ. Specialiștii recomandă să adaugi acum și îngrășământ chimic, mai precis 30 g superfosfat, 25 g sulfat de potasiu și 20 g azotat de amoniu.

Ca și la puieții de pomi, se taie rădăcinile lovite, strivite, se mocirlesc într-un amestec de pământ galben, bălegar de vită și apă, se așază pe un mușuroi de pământ răsfirându-se rădăcinile și se tasează bine. Se îngroapă și 4-5 cm din tulpină. După acoperirea rădăcinilor cu pământ și tasarea acestuia, se udă cu 5-10 l de apă în mai multe reprize. Puieții de mur și  afin sădiți toamna se mușuroiesc.

Distanțe între plante Cât lași la fiecare în grădinile mici?

La mur lasă 1-1,5 m între plante pe rând, la coacăz și agriș 1 m, iar la zmeur, 0,5 m. Rândurile se fac la distanță de minimum 1,5 m pentru acces, lucrări și ca lumina să ajungă la plante. La căpșuni, între tufe rămâne o distanță de 20-30 cm, iar între rânduri de 50-70 cm.

După plantare, indicat este să instalezi lângă puieții de arbuști și tutori sau alt sistem de susținere.

Informat Nu lăsa nimic la voia întâmplării!

Analizează caracteristicile tere­nului, tipul solului, expune­rea la soare etc. pentru a identifica cele mai potrivite specii. Apoi informează-te și cumpără butași și drajoni doar de la firme de încredere. Respectă strict tehnologia de cultură.

 

Distribuie articolul pe: