Cum se ingrijeste gazonul. Cateva sfaturi

Cum se ingrijeste gazonul. Cateva sfaturi

Cum se ingrijeste gazonul (3)Una din regulile pe care orice gradinar le cunoaste cand vine vorba despre cum se ingrijeste gazonul este aceea ca tunsul regulat este cel mai bun tratament si calea spre un gazon perfect. Iti dam cateva sfaturi despre cum se ingrijeste gazonul, in cele ce urmeaza.

Un gazon sanatos de vara este obtinut numai prin intretinerea optima. Iarna poate modifica pH-ul solului, il poate compacta si creeaza conditii optime pentru aparitia buruienilor si a diferitelor boli. Din acest motiv, este crucial sa stii cum se ingrijeste gazonul, trebuie sa stii cum il fertilizezi, cum il tunzi si alte detalii esentiale.

Daca gazonul este deja bine intretinut, tot ceea ce trebuie sa faci este sa il greblezi usor odata ce pamantul s-a uscat. Zonele cu probleme trebuie trebuie rezolvate urgent pentru ca pot contamina tot campul verde, o zona cu probleme fiind locul unde apar burieni si unde apar bolile.

Citeste si: Plantarea gazonului primavara

Cea mai comuna problema de care trebuie sa tii cont cand vine vorba despre cum se ingrijeste gazonul este pamantul accidentat. Punctele joase pot determina un drenaj slab, in timp ce punctele inalte sunt scalpate de masina de tuns. Aceste situatii creaza conditii proaste de crestere. Solutia sta in nivelarea terenului.

Cum se ingrijeste gazonul (2)O alta problema este compactarea solului. Acest lucru impiedica dezvoltarea radacinilor de iarba si poate favoriza dezvoltarea de buruieni cu radacini puternice. Pentru a vedea daca solul este compactat inteapa pamantul cu o furca si in cazul in care nu reusesti sa atingi o adancime de cel putin cinci centimetri, inseamn ca terenul este compactat, asa ca ar trebuie aerat.

Citeste si: Pregatirea terenului pentru gazon

Nu uita ca strategia de intretinere a gazonului impune fertilizari perioodice. Acestea sunt cu atat mai necesare cu cat desimea paturii de gazon nu este uniforma. Daca patura degazon este compacat si deasa, aceasta previne in mod natural aparitia burienilor, dar in locurile cu raraituri, riscul de aparitie a burienilor este maxim. Uniformitatea paturii de gazon este un al obiectiv care trebuie atuns atunci cand se ingrijeste gazonul. Tunsul scurt elimina nutrientii depozitati in firele de gazon si expune direct solul la lumina solara, permitand buruienilor sa se dezvolte mult mai usor. Gazonul cu un fir mai lung, domina buruienile, datorita unui sistem de radacini mai mare si implicit o toleranta mai ridicata la caldura. De asemenea tine umbra solului, ceea ce determina mentinerea unei umiditati optime a solului.

Semintele de gazon germineaza la temperature de peste 18 grade C. Planteaza semintele cand temperatura este constanta la acest nivel. Inainte de a alege tipul de seminte, afla ce varietate merge cel mai bine in zona ta si la cantitatea de lumina din curtea ta.

Cum se ingrijeste gazonul (1)Citeste si: Pregatirea terenului pentru gazon

Nu ignora gazonul dupa ce l-ai plantat. Uda-l in mod constant pentru a mentine umiditatea solului si fertilizeaza terenul cu ingrasaminte cu un continut scazut de nitrogen, cu eliberare treptata. Tunde gazonul cant a atins inaltimea de 7,5-10 centimetri.

Odata ce iarba creste frumos, o poti ajuta prin aplicarea de o combinatie de fertilizatori si ierbicide. Jumatate de kilogram de fertilizator pe baza de nitrogen la 100 de metri patrati este suficient. Recomandat este sa aplici fertilizatorul cand gazonul creste activ, asa ca momentul va fi diferit in functie de varietatea de gazon pe care o ai.

Ierbicidele trebuie folosite cu grija , pentru ca eficienta lor depinde de momentul in care sunt aplicate. Daca buruienile sunt abundente, cel mai indicat este sa aplici ierbicidul pre-germinare. Nu uita sa iei in calcul faptul ca dupa ierbicidare germinarea acestor seminte este blocata pentru o perioada de timp.

Citeste si: Gradini in stil englezesc. Regulile de baza

Tunde gazonul astfel incat intotdeauna sa tai numai treimea superioara a firelor. Acest procedeu streseaza planta mult mai putin si permite descompunerea mult mai usoara a resturilor. Nu strange resturile de gazon. Adaosul de materie organica este foarte bun pentru sol si pentru peticul tau de verde din fata casei.

Echipa Casa si Gradina.ro

Sursa foto: freedigitalphotos.net/

Distribuie articolul pe: