Martie în grădina de legume. Plan de lucru și câteva sfaturi bune

Martie în grădina de legume. Plan de lucru și câteva sfaturi bune

Începe un nou an agricol. Nu contează dacă grdina ta e mare sau mic, planul de lucru este același. Luna marie este o lună speciala pentru grădina de legume, iar daca ai facut toate cele care trebuiau făcute în toamnă, acum o să fue ușor.

  • Află pas cu pas lucrările din grădină în martie. Folosim „agende agricole”, adică carnetele unde am notat exact ce am făcut și ce nu în toamnă, ce am făcut primava trecută și ce plan am preficurat pentru această primăvară, atât pentru grădina de legume câtși pentru cea cu flori.
  • Uite ce am facut noi, ca să te poți inspira din strategia noastră de lucru.
  • Încă din toamnă am curățat terenul, după ce am strâns toată recolta de legume.
  • Am cumpărat căruțe cu gunoi de grajd
  • Am ars toate resturile de ierburi, iar cenușa am împrăștiat-o pe teren, fiind un bun îngrășământ.
  • Am arat grădina și am împrăștiat jumătate din cantitatea de gunoi, restul îl păstrăm punându-l pe parcurs. 
  • Foarte mare atenție vom acorda rotației culturilor. După cum se știe, în fiecare an trebuie schimbat locul fiecărei legume.
  • A doua fază este discuitul terenului, ce se face cu mare atenție, având grijă să strângem fiecare rădăcină de pir sau buruieni rămase în pământ (ca să nu se înmulțească) și să le ardem.
  • Apoi împărțim locul în straturi și parcele separate de poteci. Primele legume sunt semănate direct în pământ, apoi după data de 10 mai vom transplanta răsaduri.

  • După ce pământul s-a încălzit, la începutul lunii martie vom însămânța ridichile de lună, spanacul, loboda, ștevia, sfecla roșie, salata, morcovul, păstârnacul, pătrunjelul, mazărea, castraveții.
  • Peste 2 săptămâni vom însămânța cartofii, fasolea, dovleceii.
  • La începutul lunii aprilie vom însămânța porumbul, fasolea urcătoare și dovlecii plăcintari.
  • Tot în această perioadă avem grijă și de iubitele mele tărtăcuțe, pe care le voi însămânța printre firele de porumb.
  • De când clima s-a încălzit prea tare, am experimentat să însămânțez tărtăcuțele printre legume și le merge minunat.
  • Tot în această perioadă vom însămânța arpagicul, usturoiul, dacă nu le-am însămânțat de toamna.
  • Am însămânțat încă din toamnă usturoiul pentru a avea tot timpul usturoi verde.
  • Mare atenție acordăm răritului legumelor după ce au răsărit și considerăm că sunt prea dese.
  • Astfel, morcovul, păstârnacul și pătrunjelul vor fi rărite prima dată, lăsând o distanță de 6-8 cm între fire. De asemenea, mărarul, cimbrul și tarhonul le vom rări, lăsând câteva fire și pentru producerea semințelor.
  • Mare grijă avem la semănarea fasolei pe care o punem pe etape. Astfel, la 15 zile distanță, semănăm fasolea începând din 10 aprilie și terminând cu 10 iulie. Nu depășiți termenul de 10 iulie, pentru că bruma se instalează la începutul lui octombrie și pierdeți recolta.
  • Atenție când însămânțați cartofii. Noi cumpărăm cartofi gata încolțiți, urmărind să aibă colți scurți, groși și colorați (verde, roz, violaceu) după soiul respectiv. Apoi îi plantăm în cuiburi pregătite fiecare cu câte un pumn de mraniță sau gunoi putred de grajd, la distanță de 30 cm între cuiburi și 50 cm între rânduri. Mare grijă avem după ce răsar și se dezvoltă frunzele, să-I stropim cu Calipso împotriva gândacilor de Colorado.
  • De asemenea, aceeași grijă o acordăm și recoltei de fasole care este atacată de musculița de seră. Vom stropi și fasolea cu Mospilan.
  • O atenție deosebită acordăm și răsadurilor de țelină care trebuie să păstreze distanța de 30/30 cm pentru dezvoltare armonioasă.
  • Tot în această perioadă transplantăm salata pentru a se dezvolta frumos și îi acordăm mare atenție la udat pentru că îi place foarte mult apa.
  • Aceste lucrări le vom executa cu foarte mare atenție, cu gândul că vom avea și în anul 2015 recolte bogate și sănătoase.
  • Apoi urmează ca de a doua etapă a grădinăritului, aceea de transplantare a răsadurilor în câmp.
  • Munca în grădină este foarte grea, dar dacă o faci cu plăcere și dragoste totul ți se pare normal, iar bucuria că reușești să consumi împreună cu familia legume bio, este neasemuită. Deci, dacă vă doriți o grădină de legume și flori, nu amânați și începeți lucrul! Spor la treabă!

Sursa: Ioana Preda/ Foto pixabay.com

 

Citeste si:

Distribuie articolul pe: