(P) 5 sfaturi pentru decorarea unei garsoniere

(P) 5 sfaturi pentru decorarea unei garsoniere

Amenajarea și decorarea unei garsoniere ar putea să fie o mare provocare, deși, la prima vedere, nu pare mare lucru. Până la urmă, ai o cameră, o bucătărie și o baie. Ce poate fi atât de greu? Răspunsul te va mira: este destul de dificil, deoarece spațiul este mic, iar orice greșeală ar putea să te coste scump. Iată 5 sfaturi de care să ții cont ca să nu-ți pară rău mai târziu.

Decorează pereții cu tapet în culori deschise

Amenajarea locuinței presupune să zugrăvești, să montezi gresie și faianță, să înlocuiești sistemul electric, dacă este cazul, să cumperi obiecte sanitare noi, poate chiar mobilă, covoare, perdele, draperii și aparatură electrocasnică. Însă, de cele mai multe ori, bugetul restrâns sau lipsa de timp ne obligă să facem doar mici modificări, însă de mare efect. Iar o idee ar fi să aplici pe pereții din cameră un fototapet care să transforme radical încăperea.

În magazinele de profil găsești o mulțime de modele din care să te inspiri, însă îți recomandăm să alegi culori deschise, blânde, calde și să eviți imprimeurile foarte mari. Dacă vrei să alungești vizual camera, alege un tapet cu imprimeuri în dungi orizontale, iar dacă dorești ca încăperea să pară mai înaltă, te vor ajuta dungile verticale. Ca regulă generală, într-o cameră de mici dimensiuni ar trebui să existe printuri sau imprimeuri mici, pentru a exista echilibru vizual și armonie.

Cum folosești panourile decorative

Și panourile decorative ar putea să te ajute să-ți transformi garsoniera, să aduci în locuința ta un aer proaspăt și modern. Poți crea un perete accent, o zonă statement care să atragă toate privirile și cuvintele de admirație însă, pentru asta, trebuie să ții cont de o regulă esențială. Indiferent de cât de subțire ar fi, panoul tot va „mânca” din spațiu, iar noi ne dorim tocmai contrariul: camera să pară mai mare, cât mai aerisită și mai luminoasă. Ce e de făcut? Alege un panoul decorativ 3 D care să confere încăperii adâncime și profunzime.

Materiale textile fine și delicate

Locuința ta are nevoie să fie personalizată, iar pe jos vom avea – mai ales în sezonul rece – mochete sau covoare. Este însă foarte important cum le alegem. În timp ce mocheta acoperă în totalitate podeaua, covorul, dimpotrivă, trebuie ales respectând anumite reguli. În primul rând, covorul trebuie ales în așa fel încât să nu fie nici prea mic – ar crea disconfort vizual –  dar nici prea mare – ar încărca foarte mult camera. Varianta ideală ar fi un covor care să intre puțin sub obiectele de mobilier. Culoarea acestuia trebuie să fie una plăcută și să contrasteze cu nuanța parchetului. De exemplu, dacă parchetul este wenge, nu poți alege un covor la fel de închis la culoare, ci unul care să „deschidă” încăperea, s-o lumineze.

De asemenea, nuanța covorului ar trebui să se potrivească, să se asorteze cu cea a mobilei sau a draperiei, dar nu să fie identică. Ca textură, evită covoarele greoaie, groase, pentru că încarcă foarte mult camera. Aceeași regulă ar trebui aplicată și când alegi perdeaua și draperia. Optează pentru texturi cât mai fine, cu imprimeuri cât mai delicate și discrete care permit razelor de soare și luminii naturale să pătrundă în cameră. Să nu uităm că lumina naturală este extrem de importantă pentru sănătatea noastră din toate punctele de vedere. Dintr-un articol publicat în revista healthline.com, aflăm  că lumina naturală ajută la fixarea vitaminei D în organism, îmbunătățește starea de spirit, previne anxietatea și depresia, dar îmbunătățește vizibil și calitatea somnului.

Mobila, în stil minimalist

Într-o garsonieră de mici dimensiuni stilul minimalist al mobilei este cel mai indicat. Însă, dacă nu îl agreezi, atunci încearcă, pe cât poți, să cumperi un mobilier cât mai practic și cât mai util și să alegi doar ce este elementar în camera respectivă. O canapea extensibilă care devine noaptea pat, câteva polițe sau rafturi amplasate pe peretele din fața ușii, o măsuță pentru televizor, o măsută pentru cafea, un fotoliu într-un colț al camerei, un dulap pe colț pentru haine, un lampadar care să lumineze sau să scoată în evidență o anumită zonă a camerei… iată un exemplu din care să te inspiri în alegerea ta. Evită obiectele de mobilier greoaie, bibliotecile masive și optează pentru mobilă simplă. Alege modele cu multe geamuri și sticlă. Spațiul nu ar trebui blocat cu materiale opace – lemn masiv, pal, metal, plastic.

Luminează cât mai bine camera

Alege cu mare atenție corpurile de iluminat, deoarece un spațiu mic are nevoie de cât mai multă lumină. Cumpără o lustră cu patru sau șase brațe, cu becuri cu lumină caldă, amplasează în spatele unui fotoliu, într-un colț, un lampadar, alege un obiect de mobilier cu spoturi încastrate sau montează pe un perete o aplică din același set cu lustra.

 

 

 

 

Sursa foto: Pixabay

 

Distribuie articolul pe: