Deliciile de pe balcon: legume și fructe

Deliciile de pe balcon: legume și fructe

Deliciile de pe balcon

Te-ai săturat ca în zilele fierbinţi de vară să te trezeşti dis de dimineaţă pentru a merge la piaţă? Amenajează-ţi o grădină cu fructe şi legume la bloc. Deliciile de pe balcon îți vor face ziua mai frumoasă!

Deliciile de pe balcon: roșii în miniatură

Roșiile cherry sunt legumele recomandate pentru grădinarul începător, căci se îngrijesc foarte ușor. Găsești plicuri cu semințe în magazinele de specialitate toamna sau primăvara devreme sau răsaduri gata obținute prin piețe, primăvara. Dacă vrei să crești aceste roșii pentru producție și nu pentru decor, alege un ghiveci mai mare, de 15-18 litri și un spalier, astfel planta va avea loc să crească mai mare și să poarte mai multe roade.

Pune ghivecele cu roșioare într-un loc cu soare direct 8 ore pe zi – un balcon orientat spre sud-vest este ideal. Roșiile cherry au nevoie de un pământ ușor, care drenează bine apa. Udă-le bine în perioada de creștere, ținând pământul în permanență umed, și folosește un îngrășământ special pentru tomate (îl găsești în florării), respectând indicațiile de pe ambalaj. Dacă îngrijești planta, te va răsplăti cu mici roșii gustoase până târziu în toamnă.

Deliciile de pe balcon

Deliciile de pe balcon: căpşuni în jardiniere

Căpşunile pot fi cultivate în jardiniere, în ghivece mici decorative (nu au nevoie de prea mult pământ), în suporturi suspendate sau urcate pe spaliere. Atunci când înfloreşte şi rodeşte, soiul ‘Rambling Cascade’ arată ca o ghirlandă care acoperă peretele de sus până jos. În jardiniere poţi combina soiuri care au perioade diferite de coacere sau poţi alege direct un soi care să facă fructe o perioadă mai mare de timp.

Citește și Scânteioarele, soluţii pentru probleme frecvente

Căpşunile au nevoie de un sol uşor, fertil, fără exces de umiditate – fructele sunt foarte sensibile la umiditate şi putrezesc. Eventual, pentru a nu veni în contact cu solul umed, poţi pune în jurul răsadurilor puţin rumeguş sau, de ce nu, straturi protectoare decorative din diverse materiale (se găsesc la supermarketuri şi în florării). Vei avea astfel fructe curate şi sănătoase care se vor coace mult mai repede.

Deliciile de pe balconDeliciile de pe balcon: ardei graşi în ghivece

Deşi spaţiul pare mic, un balcon poate fi locul ideal pentru o grădină de legume. Dacă alegi legume şi fructe precum fasolea şi căpşunile care pot fi urcate pe un spalier sau pe perete, sau salata, ceapa şi ardeiul gras care pot fi culivate în vase de dimensiuni mici, vei fi încântată să descoperi că îţi poţi îmbogăţi felurile de mâncare cu legume şi verdeţuri proaspete din producţia proprie.

Citește și Fructele pădurii din grădina ta

Ardeiul gras, originar din America Centrală şi de Sud şi răspândit în Europa prin secolul al XVI-lea, este o legumă ideală pentru balconul tău. Se găseşte într-o varietate destul de mare de culori – verde, galben, portocaliu, roşu, mai rar alb, vineţiu, albastru şi maroniu – în funcţie de perioada de recoltare şi de soi. De asemenea, şi gustul este influenţat de condiţiile de creştere şi perioada de recoltare.

Dacă doreşti ardei foarte dulci trebuie să-i laşi să se coacă complet în plin soare. Dacă preferi un gust mai puţin dulce şi uşor amărui trebuie recoltaţi cât sunt verzi.

Ardeiul este o plantă pretenţioasă la lumină, căldură, apă şi hrană. Pentru a avea legume de calitate, trebuie să adaugi îngrăşământ, iar pământul să fie bogat şi afânat. O importanţă mare o are şi udarea plantei: nu folosi apă prea rece pentru că nu îi place, nu îl uda în perioada înfloririi şi ai grijă ca udarea să nu îi lase rădăcinile dezgolite.

Citește și Buruienile, inamicii grădinii

Deliciile de pe balcon: fasole pe spaliere

Te-ai gândit vreodată la un paravan sau la un umbrar care să te apere de soare, să arate bine şi, în acelaşi timp, să îl şi poţi mânca? Banala fasole, una dintre cele mai „bătrâne” legume, poate fi cultivată de-a lungul unui perete sau urcată pe un spalier.

Fasolea poate fi folosită cu succes ca plantă decorativă. Urcată pe un spalier, ea acoperă în mod atractiv pereţii, iar dacă doreşti puţină umbră şi intimitate, poţi forma o perdea înflorată dirijând planta pe câteva fire invizibile de gută în dreptul geamurilor. Florile au o gamă variată de culori; alege soiul cu flori roşii Phaseolus coccineus.

Citește și 5 plante dragi pentru balcon

Seamănă într-un ghiveci un singur cuib (2-3 boabe) şi udă pământul din abundenţă, îi place foarte mult apa. Fasolea are nevoie de mult soare şi căldură şi de un sol afânat, bogat în fosfor şi în potasiu. Asigurându-i aceste condiţii, vă veţi bucura de o recoltă bogată cu legume sănătoase.

Cu siguranță, deliciile de pe balcon, îngrijite și recoltate chiar de tine, te vor face să zâmbești în fiecare dimineață.

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Patricia Ușurelu   *   Foto: © ChiccoDodiFC; nsahraj – Fotolia.com; Thinkstock/Guliver
Distribuie articolul pe: