Designul interior s-a adaptat la COVID-19. Pandemia ne-a schimbat casa

Designul interior s-a adaptat la COVID-19. Pandemia ne-a schimbat casa

Omenirea se luptă cu pandemia de  COVID-19 deja de un an și, probabil, bătălia va mai dura cel puțin încă un an, dacă nu și mai mult. Ne-am schimbat viața, iar schimbările acestea au adus modificări majore și casei. Pandemia a schimbat designul interior și va marca modul în care o să ne amenajăm sau adaptăm casele și de acum înainte.

Munca de la domiciliu

Mai mult ca niciodată oamenii au fost obligați să lucreze de acasă, iar copiii au învățat de acasă. Acasă a devenit centrul universului și asta nu avea cum să nu lase urme în modul în care ne organizăm și amenajăm casa. De notat este că pe parcursul anului 2020 cele mai mari investiții s-au făcut în electronice, care permit comunicarea la distanță și în amenajări interioare.

Transferul aproape integral al vieții, între pereții casei ne-a obligat – într-o măsură mai mare, sau mai mică, pe fiecare în parte, să schimbăm modul în care folosim spațiul din casă și modul în care casa, în întregul ei, funționează. Pentru unii a însemnt amenajarea unui birou, acasă, la care, eventual s-a adăugat o lampă și un raft pentru cărți, dar în cazul familiilor cu unul, doi copii la școală, la nivele diferite, la care se adaugă doi adulți care lucrează tot de la distanță, schimbările din casă au fost radicale.

Fiecare în parte are nevoie de un spațiu de lucru, de liniște, plus tehnica necesară. Cum faci asta într-un apartament de trei camere? Dar într-o casă cu un etaj?

În primul caz soluția optimă a fost confort maxim pentru copiii, în timp ce adulți au împărțit un spațiu comun (a fost luată deseori în calcul și bucătăria).

Confortul a venit din câteva elemente esențiale: lumină potrivită, temperatură plăcută în mediul din casă și, dacă era nevoie, liniște. La aceasta s-au adăugat scaunele pentru lucru. Dacă era de presupus că în camerele copiilor era un birou și, implict scaune ergonomice, pentru adulți, aceastea au fost o necesitate. Complicația generată este că un scaun ergonomic ocupă spațiu și prezența lui, la oricare masă din casă, o transformă locul în birou.

Efectul imediat a fost că masa și-a schimbat destinația, a fost repoziționată și toată amenajarea din camera de zi s-a schimbat.

Designul interior s-a adaptat la COVID-19. Pandemia ne-a schimbat casa

Pardoseala a devenit importantă

Mai ales în zonele de lucru, necesitatea unui spațiu confortabil a fost vitală. În plus, a fost mai acută ca oricând necesitatea unor zone versatile și ușor de curățat. Podelele laminate, gresia și linoleumul au fost cele mai bune variante și, deseori, au înlocuit covoarele. Fără covoare, spațiul a devenit mai amplu, ușor de întreținut. Parchetul laminat a fost soluția ideală. Rezistent, cu o absorbție excelentă a sunetului este o alegere inteligentă pentru o zonă destinată copiilor care învață acasă, mai ales dacă camera se află la etajul al doilea.

Designul interior s-a adaptat la COVID-19. Pandemia ne-a schimbat casa

Spații individuale

COVID-19 a avut impact economic semnificativ asupra multor oameni. Fie că a fost vorba despre concediere sau de o pierdere temporară a locului de muncă, de închiderea afacerilor sau de studenți care au rămas acasă și au făcut cursuri online. Aceste schimbări au determinat ca, amenajările clasice să se modifice. Mai mulți membri ai familiei în casă, fiecare având nevoie în același timp de intimitate, poate fi o provocare, dar este, de asemenea, o bună oportunitate de a reorganiza unele funcții, pentru zonele din casă. Noile amenajări au urmărit necesitatea realizării de spații separate individuale. Cu mai multe dormitoare, fiecare membru al familiei va avea mai multă intimitate și spațiul de care are nevoie pentru a citi, lucra, învăța, relaxa sau practica un hobby.

Zone comune

La toate acestea s-a adăugat bucătăria și o zonă comună, destinată întregii familii. Majoritatea oamenilor au ales să gătească acasă, uneori în fiecare zi, misiunea revenit unuia dintre membri familiei. Bucătăria a devenit un spațiu ultra social (fiind deja un loc comun), la care se adaugă camera de zi transformată în cinematograf, loc de lectură și relaxare.

În multe cazuri holurile caselor, au devenit și ele zone active, fiind preferate pentru instalarea de spații de lucru sau locuri de relaxare (bicicleta electrică s-a mutat în hol, în domitorul matrimonial unul din adulți a organizat un birou, camera de zi a fost luată de studentul revenit acasă, iar copiii mici au împărțit o cameră – pare haos? Nu, este doar adaptare inspirată!)

Designul interior s-a adaptat la COVID-19. Pandemia ne-a schimbat casa

Idei de amenajare practică în vremuri de pandemie

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să organizați și să (re)amenajați o casă, pentru această perioadă specială.

Culoare vibrantă – Decorează casa în culori vesele. Folosește vopsea, dacă se poate sau materiale vesele și tonice care să aducă energie. Schimbă cuverturile, husa canapelei, fețele de masă, eventual draperiile. Culoarea joacă un rol important în modul în care ne influențează starea de spirit, așa că alege culori … fericite.

Funcționalitate – Concentrează-te pe funcționalitate și renunță la regulile sricte de amenajare. Confortul individual a fost și este mai important decât respectarea unor zone comune și chiar mai important decât confortul comun.

Depozitara – Este o prioritate, deoarece mai mulți oameni stau acasă. Ai nevoie de spațiu suplimentar pentru haine, rufe (inclusiv cele murdare), la care se adaugă dosare, cărți. Oferă fiecărui membru al familiei o  zonă în care să-și poată depozita lucrurile personale legate de munca de acasă sau studiu.

Oaza de aer liber – Grădina sau balconul au căpătat o valoare mai mare ca niciodată. Amenajate bine, practic, elegant și funcțional  îndeamnă la a sta în aer liber și să se relaxeze.

Lumina naturala – Cât mai multe surse de lumină, ferestre libere și lumină naturală din belșug. Ferestrele libere înseamnă perspectivă, lumină. Pentru cei blocați în casă ferestrele au fost singura dovadă a libertății!

Hobby Space – Curtea, garajul au fost reevaluate. Au devenit locuri pentru relaxare, hobby-uri, gimnastică și spații în care oamenii au evadat pentru a scăpa de înghesuiala din casă. Un home theater sau o sală de jocuri au devenit vitale. Mulți au luat în considerare mansaredele, beciurile sau zonele altădată imgorate ale casei.

Fie că a fost vorba despre biroul de acasă sau de un spațiu pentru educația la domiciliu, designul interior a găsit soluții în contexul COVID-19. Marele câștig: timp petrecut acasă, compromisuri de dragul celor dragi, descoperirea unui alt stil de viață și o altă abordare a realității.

Citeste si: Alege culoarea potrivită. O strategie colorata

Text: Otilia Ignat/ Sursa foto: Unsplash

Distribuie articolul pe: