Fântână arteziană în grădină sau balcon

Fântână arteziană în grădină sau balcon

Pe balcon sau în grădină, oricâte plante ai avea, peisajul pare incomplet fără un ochi de apă. Acesta poate fie el sub formă de fântână arteziană, cișmea, minicascadă sau iaz. Oricât ar fi de mică grădina ta și în orice stil ar fi amenajată, poți găsi un model care să i se potrivească.

Ca să te relaxezi pe deplin, ai nevoie de o grădină în care să existe armonie între elemente, una în care imaginile să fie completate de arome, de sunete și senzații tactile. Și dacă partea vizuală și cea olfactivă sunt asigurate de combinații de plante decorative și ierburi-condimente, la capitolul sunete lucrurile sunt un pic mai complicate. Desigur, dacă îți dorești să auzi trilurile păsărelelor, le poți atrage în grădina ta montând hrănitori și căsuțe pentru ele. Dar ciripitul lor nu este de ajuns pentru a te desfăta și a alunga toate grijile. Trebuie acompaniat de susurul unui fir de apă care, indiferent de forma din care provine (fântână arteziană miniaturală, cascadă vijelioasă ori picături care scaldă un perete), va avea un efect odihnitor și va îmbunătăți semnificativ calitatea aerului. Umiditatea aceasta va face bine și speciilor pe care le cultivi. Le va ajuta să treacă mai ușor peste zilele caniculare.

grădină clasică mare

În spațiile reduse

În grădinile mici cele mai potrivite sunt fântânile de dimensiuni reduse, bune și pentru spații interioa­re (arată perfect în colțurile balcoanelor, pe holuri și în birouri), și cele gen zid, care ocupă doar o latură a grădinii, mascând în mod fericit și un gard care s-a degradat.  Fântânile gen râu de munte cu praguri, prin care apa circulă rapid, conferă dinamism compoziției  și impresia de vioiciune, de prospețime.

fântănă de perete

Amplasare

În ce privește amplasarea elementului acvatic, nu-l ascunde în vreun colț. Gândește-te să ocupe un spațiu aproape de locul de relaxare preferat sau într-o zonă mai intens circulată, ca să te bucuri de el și când ești doar în trecere. Ai de ales între elemente care rămân aproape ascunse, datorită vegetației din jur, sau care, dimpotrivă, caută să atragă atenția prin jeturi de apă, culori aparte. Într-o grădină rustică, se integrează iazurile cu stânci sau pietre de râu, panourile de apă, fântâni în culori naturale. Într-o grădină amenajată modern se asortează inoxul cu sticla, plexiglasul, iar formele sunt elegante, dar precise, riguros alese.

Dacă ai acces, pe terenul tău, la vreun curs sau ochi de apă natural, include-l în amenajarea grădinii chiar dacă nu-ți permite obținerea cascadei pe care o dorești. Pentru aceasta este suficient un sistem cu o pompă, care va prelua apa din iazul sau bazinul de la bază, o va împinge printr-o conductă ascunsă de pietre și vegetație până în partea de sus a peretelui de stânci sau a movilei pe care ai creat-o, iar apoi, datorită gravitației, apa să se scurgă în rezervorul de alimentare. Acesta este un circuit închis, pierderile de apă fiind datorate exclusiv evaporării. Impresia generală este de curgere continuă, atâta vreme cât funcționează pompa menționată. Tu alegi dacă apa să se prăvălească în cascade înspumate sau să se prelingă domol pe pietre sau vase, dacă să aibă aspect natural sau nu.

Unele plante se simt perfect lângă iaz

Găsești multe specii perfecte pentru marginea iazurilor sau luciul apei, precum: Caltha palustris, Iris laevigata, Iris pseudacorus, -Houttuynia cordata, Mimulus luteus, Calla palustris, Lythrum salicaria (răchițică), Mentha acvatica, diversele tipuri de nuferi, lotuși. Plantele se aleg și în funcție de adâncimea apei.

sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: