Fii prietenul unui copil din centrul de plasament

Fii prietenul unui copil din centrul de plasament

Devino voluntar pentru copiii și tinerii din centrele de plasament! Copiii au nevoie de prieteni mai mari care să îi învețe și să îi îndrume.

Ajungem Mari a lansat din nou apelul la voluntariat pentru următorul modul, care va fi de 8 luni (în perioada noiembrie 2019-iunie 2020). Fiecare voluntar va dedica 3 ore pe săptămână, timp de 8 luni, pentru a-i ajuta pe copii cu pregătirea școlară sau la ateliere creative.

Nu este nevoie de experiență în lucrul cu copiii. Pentru toți cei înscriși se va organiza un curs de inițiere în metode de lucru cu copiii cu traumă (durata cursului este 8 ore). Singurele condiții pentru înscriere sunt: dorința de implicare, seriozitatea și vârsta de peste 16 ani, iar data limită este 20 august.

Copiii m-au învăţat să fiu şi mai răbdătoare, mai matură, mai responsabilă şi mai înţelegătoare”, spune Ionela, o voluntară Ajungem Mari. „Cu ei învăţ să nu mă iau după aparenţe şi să ascult înnainte de a judeca. Cu ei învăţ ce înseamnă adevărata bucurie şi am realizat cât de mult înseamnă o încurajare, o îmbrăţişare sau cât de important este să apreciezi oamenii pentru ceea ce sunt acum, fără să ceri prea mult dintr-odată.”

Cum sunt copiii și centrele?

Se lucrează în special cu copii din centre de plasament de stat, copiii care au suferit traume în urma instituționalizării, a abandonului sau a separării de familii. Copiii sunt minunați și au un potențial pe care deseori nu îl cunosc. Copiii merg la școli normale sau speciale și, din păcate, datorită mediului din care provin și al poveștilor lor de viață, nivelul de cunoștințe al multor copii este mai scăzut decât al colegilor de aceeași vârstă.

În program sunt aproximativ 2200 de copii și tineri între 5 și 20 de ani din centre de plasament, centre de zi, centre în regim de urgență, apartamente de tip familial și din asistență maternală, after school-uri sociale, asociații și fundații private care au în grijă copii în dificultate.

Ca voluntar, vei lucra într-un singur centru, unde vei fi repartizat alături de voluntari noi și voluntari cu experiență care îi cunosc deja pe copii și vei avea un coordonator care să te îndrume. Copiii sunt diferiți și centrele sunt diferite, iar în urma experienței în fiecare centru o echipă de 2 voluntari poate lucra cu grupe mai mari sau mai mici sau se poate lucra individual la cererea centrului în funcție de nevoia copilului.

Care este rolul voluntarului Ajungem MARI?

Scopul voluntarului este să fie mentor, model, să îi ajute pe copii să descopere lumea, să prindă încredere în propriile forțe, să devină INDEPENDENȚI și RESPONSABILI!

Pe site-ul Ajungem Mari găsești toate detaliile de care ai nevoie pentru a deveni voluntar.

Distribuie articolul pe: