Finisaje ecologice – Cum le alegi și ce beneficii îți aduc

Finisaje ecologice – Cum le alegi și ce beneficii îți aduc

Uită de pensulele înmuiate în diluant și de vopselele urât mirositoare. E vremea să adopți o atitudine eco și când vine vorba de bricolaj de renovări. În acest articol îți vom propune câteva idei de finisaje ecologice (vopsele, lacuri, tencuieli, gleturi etc.).

Folosind vopsele din ingrediente naturale sau vopsele ecologice certificate, vei recondiționa suprafețele ușor și curat. Un aspect proaspăt și durabil al pereților sau al suprafețelor din lemn/metal se poate obține și cu vopsele care nu emană substanțe toxice sau doar în cantitate limitată. În mare măsură, ele au luat locul vopselelor clasice, cu solvenți (cele care răspândeau un miros chimic persistent în cameră), pentru care aveam nevoie de diluant (la fel de toxic) și care necesitau multe zile pentru aerisire.

Finisaje ecologice
Întotdeauna este bine-venit un strat proaspăt de vopsea acolo unde timpul a lăsat urme neplăcute. Foto: Gabriele Maltinti/Fotolia

Citește și: Culori la modă în amenajările interioare

Acum dispui de numeroase finisaje ecologice – modele de vopsele naturale (pe bază de substanțe din natură, fără sinteze chimice), vopsele acrilice sau emulsii pe bază de apă. Cu acestea avem garanția că pelicula de vopsea va fi de bună calitate, iar în locuința noastră nu vor pluti substanțe nocive pentru sănătate.

ferestre colorate
Emailul acrilic TESSAROL permite decorarea ecologică și protecția eficientă împotriva factorilor de mediu. Foto: Decorator

În vechime, vopselele se realizau după rețete naturale, unele încă învăluite în mister. Desene sau fresce care au sfidat secolele (de exemplu, cele exterioare ale mănăstirilor bucovinene) dovedesc că pot exista variante durabile la produsele chimice din zilele noastre. De altfel, există firme care recuperează vechile rețete tradiționale și oferă vopsele și produse de finisare (gleturi, tencuieli decorative) fără adaos chimic.

Acestea compun produse din materii prime minerale (pigmenți naturali din roci colorate, calcar), animale și vegetale (ceară, uleiuri din plante, rășină, ouă etc.). Utilizându-le, vei avea certitudinea că atât în procesul de fabricare, cât și la aplicare, impactul asupra mediului va fi zero. Nu le vei găsi în hypermarketurile de bricolaj, dar le poți comanda pe internet, apelând la firme specializate, cu ofertă generoasă. Aceste produse sunt mai scumpe, asemenea alimentelor bio.

fatada cladire
Vopseaua pe bază de var Fresco este ușor aplicabilă și conferă suprafețelor un aspect estetic, mătăsos. Foto: Trilak

Citeste și: 4 idei de design interior cu obiecte reciclabile

mama bebe parchet
Bona Mega este o soluție sustenabilă ecologic; dupa aplicare, conferă lemnului un aspect pur mat și natural, în versiunile lucios, satinat, mat și extramat. Foto: Bona Romania

Pe rafturile magazinelor vei găsi însă din abundență produse numite vopsele ecologice. Acestea sunt pe bază de apă și, spre deosebire de cele naturale (care nu degajă deloc substanțe chimice în aer), emană o cantitate foarte redusă de compuși organici volatili (COV). Pentru aceste finisaje ecologice, directivele europene succesive au limitat pragul de COV admis pentru ca vopselele să fie considerate ecologice.

Practic, substanțele degajate sunt apropiate de zero, iar această calitate se adaugă multor altora foarte utile pentru utilizator.

cada albastra
Tencuiala Tadelakt, de origine marocană, realizată pe bază de var hidraulic. Foto: Naturalpaint.

Vopselele nu degajă niciun miros deranjant, nu conțin substanțe cancerigene sau dăunătoare sănătății, petele inerente la renovare se curăță instant cu apă, diluarea produsului și spălarea pensulelor se face exclusiv cu apă, au un grad mare de acoperire, iar pelicula formată pe suprafețe este rezistentă și are un aspect durabil.

De cele mai multe ori, produsul din recipient este gata de aplicare după o amestecare ușoară.

Finisaje ecologice
Pentru mobilier de grădină sau de interior, ca și pentru pergole ori fațade din lemn, ai la dispoziție lazura ecologică BORI UV Protection. Foto: Decorator

Reține că nu toate vopselele acrilice sau pe bază de apă sunt automat ecologice. Dacă vrei neapărat o vopsea ecologică, va trebui să alegi un recipient pe ambalajul căruia se află eticheta Eco-label (o margaretă stilizată). Aceasta se acordă foarte selectiv produselor, după analize și teste ce au la bază reglementări europene. Pe de altă parte, foarte multe vopsele acrilice sau pe bază de apă care nu au eticheta ecologică nu sunt de ignorat și au calități foarte apropiate sau egale cu cele ale produselor marcate oficial.

Vopselele ecologice sunt finisaje ecologice utilizabile pe suprafețe extrem de variate, de la pereți interiori și exteriori tencuiți sau din lemn până la parchet, metal sau piatră. Vor fi foarte apreciate mai ales în camerele locuite de copii, persoane vârstnice sau predispuse la alergii. În ultima vreme au apărut pe piață mai multe vopsele ecologice cu caracteristici speciale – de exemplu, vopsele cu aditivi ce sporesc proprietățile fono- sau termoizolante ale pereților.

Citește și: Sfaturi de decor pentru iluzia unei camere mai mari

 

Articol preluat din revista Casa Lux nr. 4/2015
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR

Distribuie articolul pe: