Florenta te cheama sa o revezi iar si iar…

Florenta te cheama sa o revezi iar si iar…

O vizită în Florența reprezintă o amintire de neuitat. Începe cu emblema orașului, Catedrala Santa Maria del Fiore, una dintre cele mai mari din lume, a cărei construcție a început la 1296. Cel mai mare arhitect al Renașterii timpurii, Filippo Brunelleschi, este proiectantul genial ai imensei cupole a catedralei, o minune inginerească realizată din două carcase, una interioară și una exterioară. Fațada neogotică a fost placată între 1871 și 1887 cu modele din marmură albă, roșie și verde.

Florenta Catedrala Santa Maria del Fiore
Foto: Flori Lixăndroiu

Catedrala Santa Maria del Fiore – dimensiunile mari ale fațadei și clădirile din jur nu permit fotografilor să o încadreze în totalitate. 

Museo dell’Opera del Duomo din apropiere găzduiește o colecție de opere de artă provenite din catedrală, o serie de statui făcute inițial pentru fațada domului și panourile originale realizate de Ghiberti pentru celebrele uși ale baptisteriului. Continuă cu inima orașului Florența, care este Piazza della Signoria. Palazzo Vecchio oferă spre vizitare turiștilor niște interioare splendide. Pe fațada austeră cu ferestre în stil gotic se profilează o mulțime de statui, printre care o copie a celebrului David al lui Michelangelo, al cărei original se află la Galleria dell’Accademia. Mai ai de văzut și Galeriile Uffizi, cu celebra Naștere a lui Venus, de Botticelli… Poți admira și lucrările artiștilor de stradă din jur cât timp stai la coadă. De la Galeriile Uffizi pornește spre Ponte Vecchio. Măcelăriile de pe laturile lui nu răspândeau mirosuri prea plăcute, așa că au fost transformate în magazine de bijuterii cu vitrine strălucitoare și prețuri de la rezonabile la năucitoare. Merită văzut și în afara orelor de program comercial, când magazinele cu obloanele trase arată ca niște cufere de comori strașnic păzite. De la mijlocul podului, lângă bustul lui Cellini, ai o priveliște frumoasă asupra râului. Lacătele de pe soclul statuii puse de îndrăgostiți ca simbol al iubirii lor veșnice exasperează autoritățile locale, preocupate să păstreze în stare bună toate monumentele orașului.

Articol adaptat din revista Casa lux – aprilie 2015

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și San Cristobal de las Casas – vacanță în Mexic!

Distribuie articolul pe: