Creații artistice din florile presate

Creații artistice din florile presate

Din florile presate se pot realiza creații artistice remarcabile. De acest lucru ne-a convins Mihaela Grama, care le face și le vinde cu succes.

Se spune că, în urmă cu mai bine de cinci secole, samuraii puneau în practică o disciplină ce promova concepte, precum menținerea unei atitudini calme, traiul în armonie cu natura și dezvoltarea puterii de concentrare. Această activitate, adusă la rang de artă, ce presupunea utilizarea petalelor și frunzelor pentru crearea anumitor scene și imagini complexe a fost intitulată în Japonia medievală Oshibana. În ultimele zeci de ani, astfel de manifestări artistice au devenit populare în mai multe țări, modalitățile de exprimare fiind tot mai diversificate, ca urmare a variatelor suporturi utilizate și a numeroaselor specii de flori.

În mod tradițional, presarea florilor se realizează între două pagini de hârtie (între cărți) și în mediu uscat. Dar există mai multe variante de luat în seamă. 

Decoratiuni de toamna pentru casa

Florile pot fi cumpărate, culesedin pădure sau cultivate

artist
www.cristiniculescu.com

Mihaela Grama a realizat cele dintâi tablouri folosind florile presate în anul 2009, doi ani mai târziu reușind să și vândă primele sale lucrări. Ne povestește cu drag acele momente: „Urma să particip la un eveniment în care trebuia să fac schimb de suvenire și fiindcă nu stăteam cu banii splendid pentru a cumpăra zeci de lucruri drăguțe, deoarece sunt pretențioasă, m-am hotărât să fac semne de carte cu flori presate. Am făcut primele o sută, iar prietenii, când le-au văzut, au început să-mi ceară, dar le-am promis că mă voi întoarce de la eveniment și le voi face altele și de atunci nu m-am mai oprit…”, își amintește Mihaela cu plăcere acele vremuri de început ale pasiunii și afacerii ei.

„Încerc să folosesc florile pe care oamenii le apreciază, cei mai mulți  fiind atrași de panseluțe și flori-de-colț.”

flori presate
www.cristiniculescu.com

A urmat apoi primul târg și, gândindu-se ce alte obiecte ar mai putea fi decorate cu flori uscate, a realizat magneți din lut pentru frigider și cutiuțe pentru bijuterii, toate ornate cu flori presate. Anumite specii de flori își păstrează culorile pentru o perioadă mai îndelungată, precum levănțica, salvia sau trandafirii. De altfel, unele flori le achiziționează de la sere, pe altele le culege din pădure și o bună parte le cultivă în propria curte. În frumoasa grădină a casei sale din orașul Târgu Mureș, Mihaela cultivă flori-de-colț, panseluțe, levănțică, clematite și alyssum. O floare care urmează a fi presată trebuie să fie sănătoasă, întreagă, perfect deschisă, iar operațiunea de presare trebuie să aibă loc într-un spațiu cu aer uscat, deoarece umezeala degradează florile.

VIDEO! Tablou de vară cu maci

Mihaela folosește un cuțit pentru scrisori când lucrează cu flori uscate și nu o pensetă, așa cum folosesc alți  artiști din domeniu. Pentru realizarea fundalului bijuteriilor, Mihaela folosește vopsele acrilice, acoperindu-le la final cu rășină. Faptul că a absolvit Facultatea de Informatică o ajută pe Mihaela în administrarea magazinului online pe care îl deține, www.flori-presate.ro.

Mihaela dezvoltă conceptele și se ocupă de florile presate, iar soțul îi oferă sprijin mereu

Marius deține o firmă de instalații, ocupându-se și de întreținerea casei (sistemul de încălzire, rețeaua electrică, instalațiile etc.), ajutându-și totodată și soția prin achiziționarea materiilor prime, vânzarea creațiilor finale și găsirea de noi clienți. „Eu sunt cu ideile, cu planurile și cu gândurile, iar el mă susține”, confirmă Mihaela zâmbind. Mama îi povestea că, încă de când a început să meargă, strângea buchețele de flori, iar Mihaela își amintește că, în drum spre casă, de la școală, mereu făcea buchete cu viorele, când apăreau viorelele sau cu păpădii, când răsăreau primele păpădii. În ultimii trei, patru ani a avut închiriat pe timpul verii, în centrul Sibiului, un spațiu în aer liber, pe domeniul public, unde turiștii puteau să achiziționeze creațiile sale. Fiindcă are un organism sensibil la frig, Mihaela nu poate participa la târgurile lungi de iarnă-primăvară (Crăciun, Mărțișor etc.).

bijuterii
www.cristiniculescu.com

„Întotdeauna am proiecte noi, întotdeauna vreau să încerc ceva nou, mă trezesc dimineața și îmi vin toate ideile”, recunoaște gazda noastră. În toamna anului trecut a lansat magazinul online, iar de două luni acesta a început să funcționeze, aducând clienți. Și-ar dori ca pe viitor să-și poată comercializa creațiile și în străinătate, observând că americanii și cei din nordul Europei apreciază foarte mult acest gen de lucrări artistice.

Text: Cristi Niculescu

Foto: www.cristiniculescu.com

Distribuie articolul pe: