Eco

Cum folosesti eficient aerul conditionat

Cum folosesti eficient aerul conditionat

Caldura te obliga sa apelezi la aerul conditionat, pentru a avea o temperatura confortabila in casa. Este esential sa folosesti eficient aerul conditionat si pentru a economisi energia electrica, dar si pentru a creste eficienta apartului.

 aerul conditionat

Curata filtrul aparatului. Un filtru prin de praf opreste circulatia aerului. Acesta trebuie curatat o data pe luna si schimbat cand este necesar. Cu un filtru curat, aparatul de aer conditionat va folosi cu 5% pana la 15% mai putina energie electrica.

Sursele de caldura. Ideal este sa nu plasezi in apropierea sursei de aer conditionat televizorul si alte surse de caldura (lampi, calculatoare). Aerul cad pe care acesta il degaja scade eficienta fluxului de aer rece.

Citeste si: Verde, culoare de interior

Verifica tevile. Fii atent la toate tevile si cablurile aferente aparatului de aer conditionat. Verifica sa nu existe sparturi in tevi. Chiar daca acestea pot fi reparate, temporar, folosind benzi adezive, trebuie sa investiti in inlocuirea sau repararea lor de catre un profesionist. Astfel de probleme duc la scaderea randamentului si la cresterea consumului de energie electrica.

Izoleaza spatiul pe care il racoresti. Daca ai camere pe care nu le folosesti, inchide usa pentru a mentine racoarea in camera in care functioneaza aerul conditionat. Este recomandat ca geamul si usa camerei in care functioneaza aerul conditionat sa fie inchise.

Citeste si: Racoare în mansarda

O alta cale simpla prin care poti mentine o temperatura confortabila si te ajuta sa folosesti eficient aerul conditionat este sa-ti instalezi draperii sau jaluzele care sa blocheze caldura soarelui care intra pe fereastra.

Citeste si: Cum aduci vara in casa in functie de zodie

Important, daca vrei sa folosesti eficient aerul conditionat, este sa ajutezi corect temperatura acestuia. Cea mai buna setare pentru temperatura aparatului este la 25 de grade Celsius. Daca reduci temperatura pana la 22 de grade Celsius veti creste costurile cu 12 – 47%. Formula ideala cere ca temperatura din casa sa fie cu cel mult 10 grade mai mica decat cea exterioara, niciodata mai putin. Daca setati o temperatura foarte scazuta nu vei racori casa mai repede, ci doar veti utiliza mai multa energie electrica, iar fluxul de aer o sa fie ineficient.

Sursa: about.com

Distribuie articolul pe: