Forsythia, arbustul cu flori de aur

Forsythia, arbustul cu flori de aur

Forsythia este unul dintre cei mai populari arbuști ornamentali de grădină. Supranumit copacul de aur, liliacul galben sau ploaia de aur, Forsythia este un arbust rezistent, cu creștere rapidă, extrem de decorativ și prolific. Forsythia este unul dintre primii arbuști care înfloresc primăvara, iar florile ei  sunt semnul de certitudine care stabilește clar că a venit primăvara. Mai mult chiar, Forsythia este un hotar în calendarul grădinarilor existând lucrări de gradinărit care se fac înainte ca Forsythia să înflorească și lucrări care se fac numai după ce înflorește Forsythia.

Forsythia (2) - Copy

Citeste si: Papadia, floarea spontana a primaverii

Forsythia poate atinge înălțimi de trei metri, are ramuri drepte și înflorește mereu în martie, momentul în care acest arbust se umple de flori variind de la un an la altul în funcție de cât de grea și de lungă a fost iarna și în funcție de temperaturile lunii martie. Intereseant este că după ce înflorește copacul de aur șansele ca noaptea temperatura să mai scadă sub zero sunt parctic nule, acesta fiind și motivul pentru care Forsythia este barometrul grădinarilor.

Citeste si: Bulbi de flori de primavara: plantarea

Forsythia este ușor de crescut. Originară din Chinei, unde este parte a florei spontane, s-a adaptat și la condițiile din Europa și nu numai, fiind cunoscute mai multe specii: Forsythia intermedia, Forsythia spectabilis, Forsythia suspensa.

Citeste si: Spânzul de grădină – sfaturi utile

Forsythia (1)Forsythia are nevoie de multă lumină și preferă locurile însorite sau semiumbrite, dar pentru înflorire îi sunt suficiente 6-7 ore de soare pe zi. Se dezvoltă bine în orice fel de tip de sol și este stimulată de umezeală, în timp ce după iernile secetoase și geroase va înflori mai târziu. Toate speciile se înmulțesc ușor prin butași.

Citeste si: Ghiocei si branduse albastre. Primavara din gradina

Arbustul nu necesită îngrijiri speciale, iar primăvara în perioada de înflorire poate fi lăsată așa cum este, dar după ce cad florile și apar frunzele, tunderea de formare este necesară, pentru a nu permite lăstarilor lacomi să se dezvolte, aceștia fiind puțin floriferi.

Ramurile tinere apărute în urmă tunderii aplicate după înflorire trebuie păstrate pentru că acestea vor da flori anul următor. Trebuie tunse (toamna târziu) ramurile prea dese sau uscate.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net  /  Otilia Ignat

Distribuie articolul pe: