Gard viu, trei propuneri colorate

Gard viu, trei propuneri colorate

Dacă vrei gard viu cea mai bună perioadă pentru plantarea acestuia este intervalul noiembrie, jumatatea lui decembrie, a doua jumatate a lui februarie, martie, adică exact perioada în care plantele sunt în repaus vegetativ.  Perioada de repaus vegetativ este ideală pentru plantare, fiind forma naturală de conservare a plantelor, în general, dar și pentru gradul viu.

Ca să-ți fie mai ușor să alegi cea mai bună soluție de gard viu, am ales noi pentru tine și avem trei propuneri colorate. Am spus colorate pentru că toate aceste trei tipuri de grad viu înfloresc și fac flori colorate, frumoase și foarte decorative.

gard viu

Hibiscus Syriacus sau Zamoșița de Siria este un arbust care se pretează foarte bine pentru a îndeplini rolul de grad viu. Acest soi ajunge la maturitate la 10-20 de ani de la plantare, crește repede, se pretează bine la tundere și modelare, este rezistent, iar netuns ajunge la o înălțime maximă de 2,5 metri. Dezvoltarea pe lățime este limitată și poate ajunge, netuns la 1,5- 2 metri. Zămoșița înflorește abundent o perioadă lungă de timp, din vară până la începutul toamnei. Florile sunt mari simple sau duble, divers colorate, de la alb, roz, roșu până la volet, liliachiu. Suportă bine secetă și soarele puternic și are pretenții reduse față de sol. Se plantează individual dar se pot realiză și gardurii vii spectaculoase. Tunderea se face primăvara din anul trei după plantare.

gard viu

Ilex Aquifolium sau, pe numele popular, laur. Este perfect pentru gard viu, în condițiile în care are frunze veșnic verzi și fructe rosii care rezistă pe ramuri în decembrie și ianuarie, fiind extrem de decorativ pentru gradină, Florile sunt de culoare albă. Se poate planta solitar sau în aranjamente. Suportă bine secetă dar și soarele puternic și are pretenții reduse față de sol, fiind o alegere excepțională pentru zona interioară a gardurilor, alei și liniile de fund ale curților.
La maturitate, netuns, poate ajunge la 5-6 matri înălțime.

gard viu

Ultima din propunerile noastre pentru a avea un gard viu colorat este păducelul, pe numele oficial Crategus Laevigata. Păducelul este un arbore cu creștere rapidă, cu frunze căzătoare, coroană conică, cu ramuri lungi și curbate cu spini. Aceasta îl face ideal pentru zona gardurilor pentru va împiedica anumalele fără stăpân să pătrundă în curte. Florile păducelului sunt foarte decorative, de culoare roz-roșu, parfumate foarte plăcut. Florile apăr în lunile mai-iunie și sunt urmate în toamnă de fructe mici, roșii, rare care rezistă pe ramuri până în ianuarie. Se dezvoltă bine în plin soare, este foarte rezistent la ger și la secetă. Preferă soluri calcaroase, nu foarte umede. Este ideal pentru a fi plantat în aliniament că și barieră pentru împrejmuire și s epoate tunde din al treilea an după plantare.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: