Ce este gips-cartonul si la ce il folosesti

Ce este gips-cartonul si la ce il folosesti

Gips-cartonulGips-cartonul este unul din materialele moderne, care poate face minuni in casa. Gips-cartonul ofera posibilitati extraordinare, fiind unul din materialele de constructii nelipsit in amenajaraile interioare.

Este foarte simplu de folosit, ieftin si poate fi utilizat in amenajari chiar daca nu esti specialist in constructii.

Gips-cartonul a fost inventat in Statele Unite, dar din momentul in care a fost efectiv creat si pana a inceput sa fie folosit la adevaratul sau potential au trecut cateva zeci de ani.

Gips-cartonul mai este numit si tencuiala uscata fiind o modalitate foarte rapida si eficienta de finisare a peretilor si realizarea de structuri pe, si in pereti.

Gips-cartonul este facut dintr-un strat de gips fixat intre doua placi de carton. Poate fi tratat cu diferite substante care il fac impermeanil, care ii cresc rezistenta, pastrand calitatea esentiala a acestuia si anume material de constructie semifinisat, usor de taiat si prelucrat si cu o greutate foarte mica.

Grosimea placii variaza, dupa cum variaza si gradul de rezistenta in functie de locul in care urmeaza sa fie folosit – in exterior sau in interior. Unele placi de gips-carton sunt obisnuite, in timp ce altele sunt tratate pentru a rezista la foc  si la apa, dupa destinatia pe care o au. Exista placi de gips-carton hidrofugate, ignifugate, flexibile, exista placi speciale pentru exterior si placi care asigura izolare fonica.

Citeste si: Ce este igrasia, unde si de ce apare

Gips-cartonulPlacile de gips-cartonul au rezistenta indelungata la temperaturi ridicata si umiditate, iar placile prevazute cu o armatura de sticla, sunt foarte rezistente la incendiu. Toate placile de gips-carton previn aparitia condensului si echilibreaza umiditatea in camera.

Gips-cartonul tine loc de tencuiala care se fixeaza direct pe structura de baza a constructiei cu adezivi speciali.

Placile sunt o solutie pentru unele amenajari interioare fiind materialul care te poate ajuta sa nivelezi pereti sa formezi diferite detalii de structura in pereti de la rafturi la firide, arcade, grinzi false, pervaze la ferestre pana la scafe si alveole. Gips-cartonul este ieftin, foarte usor de prelucrat si asigura finisaje de foarte buna calitate. Gips-cartonul poate fi consolidat cu materiale care ii cresc rezistenta, poate fi vopsit si decorat.

Citeste si: Nisa in perete. Cateva idei

Gips-cartonulGips-cartonul este un material de constructie care intra in categoria celor reciclabile si este considerat un produs ecologic. Un alt avantaj este greutatea foarte redusa a acestuia ceea ce il face perfect pentru decoratiuni pe tavane si pereti.

Citeste si: Rafturi, etajere si polite. Cateva sfaturi

La capitolul dezavantaje trebuie mentionata rezistenta redusa. Daca faci rafturi din gips-carton acestea trebuie sa aiba o latime mica pentru ca rezistenta lor sa permita folosirea spatiului castigat. Peretii dublati cu gips-carton nu suporta greutati agatate, decat daca se folosesc dibluri lungi care sa patrunda in peretele din spatele placii sau montarea unor sisteme de prindere din metal. Daca vei compartimenta o camera cu pereti de gips-carton acestia nu asigura deloc izolare fonica si nici termica.

Citeste si: Modele de case pe lungime. Case vagon, reproiectate

Gips-cartonul, in ciuda dezavantajelor sale, este un material care poate reprezenta solutia perfecta, comoda si mai ales ieftina pentru transformari si amenajari in casa. Placile de gips-cartonul sunt ideale pentru a realiza paravane pentru zone inestetice, mascand ceea ce nu se doreste sa fie la vedere si uniformizand spatiul.

Sursa foto: ©oliavlasenko/Fotolia.com

Distribuie articolul pe: