Helsinki, un oras nordic infratit cu apa I

Helsinki, un oras nordic infratit cu apa I

Helsinki nu e mare, dar apa mării își face drum printre cartierele sale. Nu are un trecut regal, dar prezentul atinge în multe domenii perfecțiunea. Are o climă mai aspră, dar primăvara vine într-un ritm galopant și vara cu nopțile albe… Eu văd orașul Helsinki, din Finlanda, ca exponent al felului de a fi al finlandezilor, oameni rezervați, modești, dar stilați și cu simțul frumosului, care prețuiesc funcționalitatea și arta, spațiile largi și natura, dar resping ostentația. Locuitorii din orașul Helsinki sunt un amestec de scandinavi (finlandezi și suedezi) și ruși. Limbile vorbite sunt finlandeza, suedeza, dar în niciuna turistul nu are nicio șansă! Cu engleza te descurci perfect.

Helsinki vapor pe mare
Foto: Flori Lixăndroiu

Helsinki, o mare poartă navală! Din Helsinki, Finlanda, poți ajunge cu vaporul la Tallinn, de exemplu – doar traversezi Golful Finic. Sau poți naviga până la Stockholm sau la Sankt Petersburg. Merită să faci un frumos drum pe mare și să vezi unul dintre aceste superbe orașe.

Orașul a fost întemeiat la 1550, de regele Gustav Vasa, și se numea Helsingfors, cum îi e și azi denumirea suedeză. Adâncimea golfului pe care era plasat a scăzut și portul a decăzut. În 1640 a fost mutat mai spre mare, dar zorii de prosperitate au fost întunecați de foamete, război, incendiu și ciumă, astfel că, la 1710, Helsinki mai avea doar 150 de locuitori. Construcția fortăreței Suomenlinna a revitalizat portul, care a început iar să se dezvolte. Marele ducat al Finlandei, anexat în 1809 Imperiului Rus, avea nevoie de o capitală reprezentativă. Arhitectul finlandez Johan Albrecht Ehrenstrom și germanul Carl Ludwig Engel și-au pus talentul la lucru și în 1852 centrul în stil imperial era gata. Orașul se dezvoltă rapid și, după independența câștigată în 1917, funcționalismul finlandez înlocuiește Jugendstilul (Art Nouveau german). Nu e scutit de distrugerile războiului, dar știe să renască.

Articol adaptat din revista Casa lux – septembrie 2011

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Frumuseți din Andaluzia I

Distribuie articolul pe: