Iluminatul interior: cateva sfaturi practice

Iluminatul interior: cateva sfaturi practice

Iluminatul interior

Iluminatul interior corect pornește de la premisa ca iluminatul electric să nu fie necesar pe întreaga perioadă a zilei, asta pentru că lumina naturală înseamnă pe de o parte confort vizual și pe de altă parte acumulare de vitamina D.

Specialiștii spun că cerința minimă pentru ca o încăpere să fie iluminată corect este ca suprafața vitrată să reprezinte cel puțin 10% din suprafața totală a acesteia.

Citeste si: Solutie pentru acasa – grinzile decorative.

Punctele cardinale influențează iluminatul interior. Este recunoscut și demonstrat faptul că orientarea punctelor cardinale influențează iluminatul interior: este bine ca atunci când îți construiești sau amenajezi o casă să amplasezi spre sud ferestrele din camerele principale (astfel vei beneficia de soare în timpul iernii), spre vest ferestrele camerei de zi (razele soarelui vor pătrunde aici în a doua parte a zilei), spre est ferestrele camerelor copiilor (lumina dimineții care va pătrunde aici le va da vitalitate pentru întreaga zi) și spre nord ferestrele destinate spațiilor de depozitare sau cămării (întrucât aici nu vei sta indiferent de ora din zi, nu vei avea nevoie de lumină naturală).

Schema de iluminat. Un singur corp de iluminat nu îți va asigura lumina de care ai nevoie ‒ acesta este motivul pentru care pentru orice încăpere vei alege o schemă de iluminat generală și una punctuală. Prima va lumina întreaga cameră, facilitându-ți activitatea pe durata serii, iar a doua are rolul de a lumina anumite zone cum ar fi biroul, blatul din bucătărie, masa de lucru.

În ultimii ani, tot mai mulți proprietari apelează la iluminatul ambiental, probabil cei mai mulți fără a lua în calcul economii la energie electrică.

Citeste si: Sfaturi practice – cum amenajezi un pod.

Lămpi suspendate sau spoturi. Pentru un iluminat general poți alege lămpi suspendate moderne și chiar și spoturi (însă aici, din experiența ultimilor ani cu spoturi încastrate în pereți de gips carton total inestetici, îți recomandăm sfaturile unui designer de interior), iar pentru iluminatul punctual poți alege lămpi de lucru sau de perete.

 Foto: Thinkstock.
Distribuie articolul pe: