Eco

Incalzirea cu lemne. Un sistem practic si ecologic

Incalzirea cu lemne. Un sistem practic si ecologic

încălzirea cu lemneÎncălzirea cu lemne este una din cele mai curate moduri de încălzire a locuinţelor. În plus, încălzirea cu lemne este una din cele mai ieftine soluţii de încălzire. Dacă acest mod de încălzire este eficientizat, prin arederea combustibilului în centrale termice, dacă se foloseşte lemn din surse reciclabile şi dacă lemnul folosit pentru combustie provine din locuri de tăiere, care sunt ulterior replantate, încălzirea cu lemne este un sistem practic, ieftin şi, mai ales, ecologic.

Citeste si: Centrala termica pe lemne

Dacă încălzirea cu lemne foloseşte produse lemnoase recoltate corectƒ eficienta esteƒ maximムși consumul minim. Utilizarea acestei resurse oferムbeneficii majore.

Ce înseamnă să deții și să utilizezi o sobe, șemineu sau centrală pe lemne, adică să foloşeşti încălzirea cu lemne? Pentru început, această înseamnムconștientizarea problemelor de mediu, lemnele fiind o sursa regenerabila, ieftină şi eficientă de încălzire. Încălzirea cu lemne înseamnă fie utilizarea ca atare a lemnului, fie peleţi ori alte produse rezutate din industrializarea lemnului.

Citeste si: Eficiența panourilor solare

Costul încălzirii pe lemne, mai ales dacă foloseşti o centrală termică pe lemne care valorifică cu randament maxim puterea calorică a diferitelor tipuri de lemn, este cea mai redusă. În medie 2,3 – 2,5 kilograme de lemn uscat are o putere caloricムechivalentムcu un litru de combustibil lichid rafinat sau un metru cub de gaze naturale. Prin urmare, toate cele trei combustibili asigură producția de energie termicムsimilară , dar lemnul este mult mai ieftin, costurile fiind cu 50-60% mai mici dacât în cazul celorlalte două tipuri de  combustibili.

Cantitatea de combustibil consumat depinde de mulţi factori – de la gradul de izolare a casei, temperatura de afară, suprafeţele vitrate, înălţimea planşeelor, până la calitatea lemnelor folosite, dar pentru o lună de iarnă o medie a consumului este undeva 3-5 mc de lemne, iar pentru o medie de 5 luni de folosire pe an, luând în calcul şi lunile de toamnă, consumul pentru o suprafaţă locuibilă de 150 mp ajunge undeva la 10-12 mc, inclusiv apa caldă.

Citeste si: Instalaţiile – în ordinea montării lor

Există şi soluţia unor sobe moderne, care nu doar că au o eficienţă energetică foarte bună, dar sunt şi deosebit de placute şi se integrează foarte bine în orice fel de decor. Aceste sisteme de încălzire cu lemne sunt şi trebuie să rămână prima alegere în zonele în care nu există reţea de gaze naturale, şi merită luate în calcul înclusiv în zonele urbane.

Un amanunt care poate reprezenta o problemă este locul de depozitare al lemnelor, care trebuie să fie curat, lipsit de umezeala, aerisit şi sigur. Există şi alternativa peleţilor, o soluţie mai costisitoare în ceea ce înseamnă centrala termică în sine, dar care se amortizează rapid şi complet foarte repede şi care are avantajul de a nu necesita spaţii mari de depozitare pentru combustibili.

Sursa foto: Guliver/Thinkstock

Distribuie articolul pe: