Îngrijesc un mandarin

www.pixabay.com

Paula Iulia Peșteșan, loc. Cenad, jud. Timiș
Dragă redacție,
Sunt foarte încântată de minunata revistă Practic Idei si o citesc lună de lună de foarte mulți ani. Am moștenit această pasiune de la bunica mea și eu și fratele meu. De data aceasta vă scriu despre mandarinul pe care îl creștem în apartament, în ghiveci.
Am primit mandarinul în dar acum doi ani, când am terminat liceul. Am fost foarte încântată și nici nu m-am gândit că este atât de simplu de întreținut. Mandarinul face parte din familia citricelor și își are originea în Asia. Este o plantă exotică, dar ținută în casă este extrem de decorativă. S-a adaptat bine și la clima noastră și este cultivată pentru frumusețea și pentru beneficiile fructelor ei pentru că acestea conțin vitamine. Fructul este mult mai mic decât portocala, dar are avantaj că se curăță ușor de coajă. Se poate cultiva și în ghivece și se poate înmulți prin semințe sau prin butași. Arbuștii obținuți prin semințe trebuie altoiți. Mandarinul ajunge la maturitate după 3 ani, când va începe să înflorească, după care va produce și fructe. Arbustul este supraîncărcat cu boboci, care atunci când se deschid sunt micuți de culoare alb-crem și au un miros îmbietor. Are frunze mici și lunguiețe de culoare verde închis. Arbustul iubește căldura și soarele pentru că, nu trebuie uitat, este o plantă tropicală. Dacă alegi să îl plantezi în spațiu exterior, alege un spațiu protejat de vânt și eventual de frig. Rezistă mandarinul și la minus 6 grade Celsius, dar când știm că vine frigul, seara îl acoperim cu o folie. Dar înainte de îngheț planta trebuie dusă în casă unde se ține până primăvara. Fructele se coc greu, dar sunt foarte decorative. Mandarinul este un arbust deloc pretențios, este suficient să-i asiguri apă, căldură și un loc cu soare. Frunzele se pulverizează cu apă și se șterg moderat. Este destul de rezistent la secetă, așa că nu trebuie exagerat cu apa. Ca să-l protejăm de dăunători, facem un amestec de usturoi sau ceapă cu apă fiartă și răcită, lăsăm la macerat 2 zile, apoi strecurăm și cu el se stropește arbustul. Numai bine!

Distribuie articolul pe: