Îngrijirea plantelor de interior primăvară: 5 pași pentru fericirea lor

Îngrijirea plantelor de interior primăvară: 5 pași pentru fericirea lor

De ceva vreme primăvara vine mai devreme. primăvara din februarie se simte mai ales în cazul plantelor de interior. Zile sunt mai lungi, deci vor primi mai multă lumină (de la Crăciun și până la mijlocul lui februarie ziua are peste două ore în plus), soarele cade altfel, iar plantele d einterior intră rapid în vegetație, susținute și de temperaturile confortabile din casă.

Este, din toate punctele de vedere momentul pentru a le acorda atenție și a le ajuta să pornească cu energie.

Suculentele, cactușii, plantele tropicalele și ferigile au fiecare propriile lor nevoi primăvara, dar există câțiva pași care ar trebui luați în considerare pentru toate plantele de interior, în această perioadă (luna februarie) pentru a le sprijini revenirea la viață. Câteva sfaturi le vor face mai fericite!

ingrijirea plantelor de interior primavara

Replantarea

Unul dintre fenomenele specifice este creșterea rădăcinilor și a ramurilor, astfel că vor avea nevoie de spațiu suplimentar. Creșterea rădăcinilor este foarte rapidă, așa că replantarea este necesară ca măsură care reduce riscul putrezirii acestora.

Evaluați planta și decideți dacă trebuie să fie replantată, adică transferată într-un alt vas sau păstrată în același ghiveci. Replantarea înseamnă trecerea acesteia într-un alt vas, mai mare și schimbarea substratului cu unui nou, potrivit pentru fiecare tip de plantă. Dacă nu poți găsi un sol diferențiat, alege pământul de flori și completează-l, după caz, cu nisip sau fertilizator.  Uneori este necesară fasonarea rădăcinilor, respectiv tunderea acestora.

Multe plante preferă să fie cu rădăcinile adunate, strânse. Un vas nou trebuie să fie cu doar 2-5 centimetri mai mare decât vechea oală.

ingrijirea plantelor de interior primavara

Plantele sunt flămânde

Dacă toamnă fertilizarea trebuia oprită, primăvara plantele au nevoie de nutrienți suplimentari. Ideal este un îngrășământ lichid de preferat organic. seceretul ueni fertilizări reușite este să diluezi substanța. Este d epreferat să fertilizezi insuficient, decât prea mult. Combina fertilizarea cu material organic, cum ar fi compostul, cu condiția ca acesta să fie amestecat în solul primenit. Compstul trebuie să fie a zecea parte din cantitatea de sol nou pusă într-un vas.

Tunderea și fasonarea

Majoritatea plantelor de apartament provin din locuri foarte calde, tropicale (umede sau uscate), în care anotimpurile sunt resimțite diferit decât sunt percepute în zonele temperate, astfel că ritmul de creștere al plantelor este foarte afectat. Plantele nu iubesc iarna și arată asta prin îngălbenirea, căderea, rumenirea, ofilirea frunzelor. Primăvara le oferă ocazia de a scăpa de frunze „triste”, pentru că știu că vine o perioadă optimă de creștere activă.

În consecință tunde și taie toate frunze care au devint galbene sau maronii. Nu-și vor mai reveni. Este utilă și tăierea tulpinelor care au crescut prea lungi, care sunt firave sau nu arată bine. În locul lor se vor forma tulpini noi!

Majoritatea plantelor de interior se comportă bine la tundere și tăiere, și le stimulează regenerarea.

Curățarea frunzelor

În afară de a face plantele să arate mai bine, prin tăeiere și tundere, frunzele trebuie bine curățate de praf. În mediul natural o face ploaia, în casă trebuie să o faci tu! Praful care se acumulează pe frunze blochează lumina să ajungă la frunze și inhibă fotosinteza și respiraţia.

Pentru a curăța frunzele susține partea inferioară a frunzei cu palma, apoi șterge suprafața cu o cârpă umedă sau o cârpă moale. Asigurați-vă că veți curăța ambele părți ale frunzei. O soluție rapidă este să pui plantele sub duș și să le faceți o baie cu apă caldă, cu apă la presiune medie. Câteva minute sunt suficiente. Apa în eces trebuie scursă după 30 de minute și din nou, după alte 30.

După ce frunzele sunt curate, pulverizează ulei de neem diluat. Vor arăta strălucitoare și vor fi protejate!

Ulei de neem

Este un ulei vegetal presat de fructele și semințele neemului (Azadirachta indica), un copac mereu verde, endemic al subcontinentului indian, care a fost introdus în multe alte zone de la tropice. Uleiul de neem variază în funcție de culoare; poate fi galben auriu, maro gălbui, maro roșcat, maro închis, maro verzui sau roșu strălucitor. Are un miros destul de puternic, despre care se spune că ar combina mirosurile de alune și usturoi. Acesta este compus în principal din trigliceride și conține mulți compuși triterpeni, care sunt responsabili pentru gustul amar.

Este folosit ca biopesticid pentru agricultura ecologică, deoarece îndepărtează o mare varietate de dăunători, acarienii, larve, muște de ciuperci, omizi, nematode și gândacul japonez. Neemul nu are efect dăunător pentru mamifere, păsări, râme sau alte insecte benefice, cum ar fi fluturii, albinele și păsările.

ingrijirea plantelor de interior primavara

Repoziționează ghivecele în funcție de necesități

Uneori toamna ducem plantele la „iernat”. Primăvara trebuie aduse în locul perfect

Ferestrele de sud și de vest au mai multă lumină. Plantele tropicale nu trebuie lăsate în bătaia directă a rezelor de soare, nici cactușii și nici suculentele.

Și temperatura este importantă, pentru că evoluția plantei depinde de aceasta, dar și de diferențele dintre zi și noapte.

Text: Otilia Ignat/ sursa foto: pexels.com

Distribuie articolul pe: