Instalatia electrica a unei case. Pret si materiale necesare

Instalatia electrica a unei case. Pret si materiale necesare

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

In planul de constructie al casei realizarea instalatiei electrice are un moment bine determinat. Etapa montarii pentru instalatia electrica a unei case este esential, trebuie realizat cu ajutorul unor specialisti si doar de lucratori specializati.

Instalatia electrica a unei case (1)

Realizarea lucrarii si a tot ceea ce inseamna instalatia electrica a unei case cu o singura echipa de specialisti este cea mai buna solutie la care poti apela, chiar daca costurile ar putea sa fie ceva mai ridicate, investitia merita din plin pentru ca ai certitudinea ca treaba este bine facuta. Incearca doar sa-ti imaginezi la ce riscuri te poti supune daca instalatia electrica a unei case este facuta de diletanti sau pe bucatele de mai multe echipe si ia in calcul costurile supliementare pentru corectii si reparatii.

Citeste si: Cum iti pregatesti casa pentru iarna

Teoretic intr-o casa instalatia electrica trebuie sa aiba „garantie pe viata” ceea ce se poate realiza daca manopera si materialele nu sunt de cea mai buna calitate, daca lucratorii nu sunt autorizati. De regula firmele care se respecta ofera garantie de 30-50 de ani pentru lucraile realizate, ceea ce trebuie sa recunosti nu-i deloc putin.

Pretul este elementul esentiale atunci cand se trece la realizarea efectiva pentru instalatia electrica a unei case variaza in functie de o serie de parametri. Pretul este stabilit conform proiectului electric, iar daca acesta nu exista este necesara realizarea unuia (cu o serie de costuri suplimentare).

Citeste si: Racordarea la reteaua electrica. Costuri, etape si alte informatii

Iata un exemplu de pret pentru realizarea completa a instalatiei electrice a unei case cu suprafata locuibila de 150 de metri patrati, cu bransament electric existent (adica casa este racordata la reteaua de energie electrica). Planul electric impune 2-3 prize pentru zona dormitoarelor, loc de lampa pe tavan, eventual aplice in unele locuri pe perete, 3-4 prize in camera de zi, loc de lampa in tavan, aplice si alte 2 prize in camerele secundare. La aceasta se adauga iluminatul holului, al baii (cu priza si loc de lampa in tavan plus, eventual, aplice), debaralelor, teraselor exterioare, dar si cablarea bucatariei (3 prize cu supra-sarcina), iluminatul exterior. Mai poate fi luat in calcul circuitul de aer conditionat, alarma casei si zona de beci/demisol, scara spre mansarda, mansarda etc).

Citeste si: Panouri fotovoltaice. Cum faci unul la tine acasă – VIDEO

Manopera pentru o instalatie electrica in aceste conditii poate ajunge la 4500-5500 de lei. De cele mai multe ori pretul este negociabil, poate sa creasca sau sa scada in functie de spatiul de locuit, volumul de munca, amplasament si cerintele speciale ale proprietarului. Pretul variaza si in functie de durata de executie.

Citeste si: Cele mai economice becuri

Instalatia electrica a unei case este cu adevarat realizata in momentul in care sunt instalate prize, iar toata cablatura este ascunsa si izolta in pereti. Este foarte important sa pastrezi locui de acces si control, sa instalezi un panou de control si  si sa pastrezi planul electric al casei pentru a sti unde trebuie intervenit daca apar probleme.

Sursa: electricinstal.ro

Distribuie articolul pe: