Interviu cu Angelica Rucăreanu, designer de interior

Interviu cu Angelica Rucăreanu, designer de interior

Am discutat cu Angelica Rucăreanu, designer de interior din București, pe care am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări legate de domeniul său de activitate și să ne ofere sfaturi din vasta sa experienţă.

Ce este un designer de interior?

Lucrările mele sunt rezultatul chimiei create între „doritor” – beneficiar și „creator” – designer. Trebuie reținut că, în acest domeniu, informația tehnică este fundamentală precum și studiul de fi ecare zi.

Designul interior este o artă în aceeași măsură în care este o necesitate. De aceea, pentru a face design interior ai nevoie de mai mult decât spirit de marketing, legături cu furnizori sau simț al culorilor. Ai nevoie de chemare, de inspirație și de dispoziția de a te cufunda în propria muncă până definești în realitatea exterioară ceea ce ai creat mental.

Cum vedeți relația dintre proprietar și designer și ce presupune exact ajutorul oferit clientului?

Este o relație de și doar de suflet, o sinergie fără de care nu se poate realiza conceptul. O consider un transfer de personalitate reciprocă. Lucrul la fiecare proiect pornește în primul rând de la dorințele și personalitatea clientului, însă în fiecare folosesc înțelegerea naturii și elemente din aceasta pentru a crea spații unice, unde clientul să se simtă acasă și să se poată relaxa sau concentra după voie. În fiecare proiect pun mult suflet și creez, lăsând la o parte logica, ascultând instinctele și căutând inspirația.

Cum credeți că au evoluat preferințele românilor în materie de design interior în ultimii ani?

Consider că este o îmbunătățire de 100% a calității în ce privește designul interior, dar depinde strictamente de cele două părți.

Citeste si: 9 trucuri de iluminat interior pentru o atmosferă primitoare în căminul tău

Care sunt aspectele esențiale de care ar trebui să țină seama cineva când își amenajează locuința?

În primul și nu în ultimul rând (cum se întâmplă adeseori) de feeling-ul propriu și mai ales de experiența profesionistului la care apelează pentru sfaturi.

Cum definiți o amenajare de calitate?

Calitatea unei amenajări ține de respectarea principiilor care stau la baza acestei profesii: ergonomie, cromatică și proporții, cât și de partea creatoare a harului.

Vă rog să ne împărtășiți câteva trucuri pentru amenajarea unui spațiu de locuit de dimensiuni reduse.

În acest caz, importantă este cromatica deschisă și miza pe culorile pământului. Cât despre mobiliier, pentru spațiile mici recomand limitarea la strictul necesar, nu introducerea cu orice preț a celui „dorit’’!

Se pot obține efecte spectaculoase și cu un buget mic?

Absolut, acesta este secretul cu care fiecare designer de interior ar fi ideal să fie înzestrat: să folosească orice buget și orice spatiu disponibil pentru a realiza ceva spectaculos. În asta constă măiestria sa.

Citeste si: Umiditatea din casă, principală sursă de disconfort

Interviu realizat de Monica Viericiu

Sursă foto: iStock

Distribuie articolul pe: