Într-o casă modernă succesul e asigurat de armonia culorilor

Într-o casă modernă succesul e asigurat de armonia culorilor

Mihaela Neacșu, com Dobroești, jud. Ilfov
Dragi prieteni,
De când echipa redacției a fost la noi, în ianuarie 2007, am făcut câteva renovări și, așa cum am promis, vă scriem despre ele și vă trimitem fotografii.
Am început cu schimbarea tâmplăriei din lemn cu tâmplărie din pvc cu geam termopan. Am schimbat și ușile de la intrare, și în față și în spatele casei, căci avem 2 intrări. Ne-am orientat ca tâmplăria să fie cu 5 camere, pentru o mai bună izolare fonică și termică. Toată tâmplăria ne-a costat 4800 lei în 2008.
Apoi am început cu sufrageria. Soțul împreună cu vărul său au făcut scafe din gips-carton pe cadru metalic pe marginea tavanului și la colțuri. Pe acestea au atașat spoturi colorate, pentru un aspect plăcut. Am acoperit țevile de la calorifere cu o baghetă din pvc și am schimbat prizele cu unele duble. Eu și soțul am șmirgheluit varul de pe pereți, apoi am dat cu amorsă și am zugrăvit cu vopsea lavabilă gata colorată, cumpărată dintr-un magazin de profil. Am folosit 3 cutii a câte 3 kg și ne-a costat 44 lei cutia. Am zugrăvit în două culori: bej și maro, nuanțe care liniștesc și sunt potrivite pentru camerele de relaxare. Apoi am schimbat galeria de lemn cu șina. Am cumpărat perdea albă și draperie de culoare grena ca mobila.
A urmat dormitorul copiilor. Și aici tot soțul cu vărul său au făcut scafe din gips-carton cu spoturi, dar alt model. Meseriașul a izolat pereții care dădeau spre exterior pentru că erau tot timpul reci. Eu și soțul am zugrăvit tot în două culori, însă, fiind camera copiilor am îmbinat albastrul cu bleu. Vopseaua lavabilă am cumpărat-o și de această dată gata colorată (3 găleți a câte 3 kg de 44 lei bucata). Am montat parchet albastru, culoarea mobilei. Aceasta am comandat-o pe un perete întreg cu pat dublu încorporat, tot în două culori, albastru și bleu, și ne-a costat 1400 lei. Pe primul raft sunt așezate animăluțele de pluș ale copiilor. Într-un colț al mobilei și pe unul dintre pereți, copiii au așezat icoane și obiecte cumpărate de la mânăstirile unde ne-am petrecut vacanța.
A urmat dormitorul nostru. Și aici am izolat pereții care dădeau spre exterior. Meșterul a gletuit, iar eu și soțul am dat cu amorsă, apoi am zugrăvit cu vopsea lavabilă de culoare mov. Am folosit 8 kg de vopsea și ne-a costat 60 lei, iar colorarea ei a făcut-o cel de la magazinul de cartier de unde am cumpărat-o. Ca să completăm, am pus și o jaluzea mov pe care o aveam mai demult. Pentru pat am cumpărat o cuvertură crem brodată, care să se asorteze cu mobila și covorașele.
În baie am lipit tavan fals cu model, pentru evitarea condensului. Acesta ne-a costat 40 lei plus adezivul – 12 lei – și bagheta – 10 lei.
Următoarea lucrare de renovare a avut loc în bucătăria mare, căci am 2 bucătării: una mare, unde servim masa și una mai mică, unde gătesc. Și aici soțul a făcut scafe din gips-carton cu spoturi, tot pe marginea tavanului. După ce meșterul a gletuit scafele, noi le-am zugrăvit cu vopsea lavabilă de culoare grena, culoarea chitului de la faianță. Am lipit tavan fals și aici, care ne-a costat 60 lei plus adezivul – 16 lei. Când se murdărește sau se afumă, îl zugrăvesc cu vopsea lavabilă albă. La îmbinarea scafei cu faianță, soțul a lipit baghetă albă.
În pervazul de sus al geamului soțul a făcut găuri cu bormașina pentru agățarea ghivecelor cu flori iarna.
În bucătăria mică, în jurul geamului am lipit bucăți de tavan fals și am încadrat geamul. Se vede foarte frumos. Pereții i-am șmirgheluit de varul vechi și am gletuit, amorsat și apoi am zugrăvit în culoare albastră, la fel ca gresia. Deasupra ușii de la intrare în bucătăria mică meseriașul a spart puțin peretele și a făcut o arcadă cu două spoturi.
Ultima renovare am făcut-o în holul casei. Aici am izolat pereții unde vin ușile de la intrare, am îmbrăcat tavanul în gips-carton cu spoturi și meseriașul a montat gresie cu model. Gresia a montat-o în colț pentru a se evidenția modelul. A fost mai greu, dar a ieșit ceva frumos și deosebit. Plinta de pe marginea peretelui a lăsat-o mai înaltă pentru a nu murdări pereții când șterg cu mopul. Am dat pe 15 mp de gresie 5.700 lei. Pereții i-am șmirgheluit, i-am dat cu amorsă, apoi am zugrăvit tot în două culori. După aceea am lăcuit ușile și tocurile cu lac amestecat cu baiț.
Pentru că nu puteam să îmi las florile de izbeliște, toate pervazurile le-am îmbrăcat cu gresie  pentru așezarea ghivecelor cu flori.
Aproape de terminare, soțul a montat la toate ușile praguri de metal pentru îmbinare.
Anul acesta urmează să izolăm casa la exterior, să pavăm aleile curții și să închidem terasa cu geamuri termopan. Acum casa este  schimbată și plină de flori ca o seră. Vă doresc cât mai multe apariții și mult succes în continuare!

Distribuie articolul pe: