Izolarea cu polistiren a casei

Izolarea cu polistiren a casei

izolareMulta vreme izolarea cu polistiren a casei a fost vazuta ca solutia salvatoare pentru o factura mai mica la intretinere. Aparent placarea cu polistiren a peretilor exteriori ai casei a fost o solutie buna si eficienta din punct de verede energetic.

Realitatea este insa putin difertita. Izolarea cu polistiren a casei pare sa aiba mai multe dezavantaje decat avantaje.

Un studiu de piata realizat de Surveys Worldwide, facut pe case din Germania si Polonia, unde izolarea cu polistiren a casei este practicata deja de 10-15 ani, arata ca pe timpul iernii, intre interiorul casei si exteriorul acesteia apare o diferenta semnificativa de temperatura care poate ajunge la peste 45 de grade Celsius (daca afara sunt -20 grade iar in interior 25 grade).

Diferenta de temperatura dintre interiorul si exteriorul casei in cazul celor unde s-a realizat izolarea cu polistiren, determina aparitia fenomenului de condens in interiorul peretelui. Peste 63% dintre cei care au aplicat aceasta metoda de izolare termica s-au plans de cresterea nivelului de umiditate din casa.

Citeste si: Izolarea fonica a peretilor

In mod normal, in cazul peretilor liberi, la care nu s-a aplicat izolarea cu polistiren a casei, indiferent de materialul din care este facut peretele, apa acumulata in perete se evapora natural in perioada calda a anului. Dar dupa aplicarea polistirenului, din cauza ca acesta are o permisivitate redusa la circulatia vaporilor, apa nu se mai poate elimina conducand la aparitia igrasiei si mucegaiului. Statistic numarul petelor de mucegai si a preteilor cu igrasie in casele cu pereti izolati cu polistiren este de peste 21% fata de 8.9% in cazul peretilor liberi.

Un alt risc este acela care apare in cazul unor lucrari de izolare cu polistiren prost facute. Izolarea cu polistiren a casei are un nivel ridicat de complexitate si necesita un nivel profesional ridicat al montatorilor. In Cehia de exemplu, peste 46% din lucrarile de termoreabilitare au fost efectuate defectuos, iar in Romania, procentul este de 62%. Aplicarea defectuasa duce la acumulare de apa din precipitatii cu efecte dramatice pentru pereti.

Citeste si: Solutie antifrig: tamplaria PVC

In Cehia si Polonia din cauza acestui gen de probleme s-a ajuns la concluzia ca in 80% dintre lucrari trebuie dezafectate. Nu se poate pentru ca in conformitate cu legislatia europeana, polistirenul nu poate fi aruncat ci trebuie incinerat. Costurile de incinerare sunt mult mai mari decat valoarea polistirenului de la momentul achizitiei. Aceasta complicatie a dat nastere unui intreg cerc vicios greu de rupt, generator de complicatii care afecteaza calitatea vietii in apartamentele unde s-a realizat izolarea cu polistiren.

Citeste si: Slaba eficienta energetica inseamna costuri mai mari la intretinere

Un alt aspect prea putin luat in calcul, dar care in Romania, unde stam sub amenintarea riscului seismic ar trebui sa fie foarte important, este cel al slabirii iremediabile a structurii de rezistenta a cadirilor care au trecut prin izolarea cu polistiren a casei. Cauzele sunt multiple: apa din pereti, gaurile din zidarie (caramida, BCA etc.) pentru prinderea polistirenului cu consecinte serioase asupra structurii de rezistenta a casei.

Distribuie articolul pe: