Izolarea fonica a peretilor

Izolarea fonica a peretilor

Daca ai in plan sa-ti faci o casa sau daca esti „sef de santier” si construiesti o casa sau o renovezi, ia in calcul si izolarea fonica a peretilor. Tot procesul este mult mai simplu daca izolezi fonic o incapere atunci cand o construiesti.

Izolarea fonica a peretilor

Zgomotul este o forma de poluare, iar linistea casei este o parte esentiala a confortului. Chiar daca izolarea fonica a peretilor poate presupune ceva costuri in plus, investitia merita cu prisosita.

Citeste si: Termostorurile din aluminiu cu bariera termica

In categoria materialelor care sunt folosite pentru izolarea fonica a peretilor locuintelor se numara: vata din fibra de sticla, blocurile ceramice sau pluta expandata. Aceasta din urma alternativa este un material natural si ecologic. Implica cheltuieli mai mari, dar are si cateva avantaje. Unul este ca pluta poate fi lipita cu adeziv mineral direct pe pereti, al doilea este acela ca pluta este foarte subtire si economisesti spatiu. Dar marele avantaj pentru pluta este acela ca nu doar izoleaza, dar si absoarbe zgomotul. In plus are un foarte bun randament in izolarea termica si este ideala nu doar pentru izolarea fonica a pretilor ci si pentru izolarea fonica a tavenelor si podelelor, dar fiind faptul ca este foarte rezistenta in timp.

Revenind la vata din fibra de sticla care este cea mai folosita metoda, avantajul major il reprezinta pretul scazut si efectul de izolare termica care vine la pachet cu cel de izolare fonica. Dar nici o protectie nu este insa maxima, randamentul fiind undeva pe la 50%. Efectul de izolare fonica a peretilor este maxim daca vata din fibra de sticla este foarte densa, dar in felul acesta isi pierde din randamentul de izolare termica. Un specialist stie care este densitatea optima, asa ca merita consultat.

Citeste si: Sisteme noi pentru toate tipurile de ferestre

Exista si o solutie de ultima generatie: panourile acustice, care au o structura din carton ondulat cu o insertie de nisip special. Avantajele decurg din greutatea mica a acestora, montajul foarte simplu si o excelenta izolatie fonica a pretilor, mult peste metodele traditionale.

Geamurile termopan cu tamplarie din PVC sunt si ele foarte eficiente si isi aduc aportul lor la izolarea fonica a peretilor.

Este recomandat ca izolarea fonica a peretilor sa fie insotita de ingnifugarea materialelor folosite, mai ales daca se foloseste pluta si vata din fibra de sticla.

Citeste si: Casa din povesti poate deveni realitate

Ca o concluzie trebuie spus ca alegerea materialelor pentru izolarea fonica a peretilor trebuie facuta dupa o corecta evaluare a tuturor optiunilor in ceea ce priveste materialele si raportat la nivelul de zgomot din incapere si la planul antifonic pentru respectiva incapere.

Distribuie articolul pe: