La Vinerea, tradițiile și conservarea mediului sunt baza educației

foto Cristi Niculescu
foto Cristi Niculescu

Dragi cititori,
Vinerea, un sat care, la o primă vedere, nu se deosebește cu nimic de alte localități pitorești desfășurate în spațiul rural românesc, adăpostește cu emoție în memoria cetățenilor săi și dincolo de zidurile frumoaselor case înșirate la șosea, o bogată tradiție folclorică și o moștenire culturală demnă de apreciat.

Plasată în inima verde a Ardealului, localitatea atestată documentar în urmă cu șapte secole, deține 800 de gospodării și o populație de aproximativ 3.000 de locuitori.
Aici am poposit, într-o călduroasă dimineață, pentru a onora invitația primită din partea Grădiniței Vinerea, prin vocea doamnei educatoare, prof. Nicoletta Huștiuc. Grădinița cu program normal Vinerea este o unitate de învățământ aparți-nătoare Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir, fiind situată în centrul localității și având un efectiv de 63 copii, dispuși în 3 grupe: mică (2-3 ani), mijlocie (3-4 ani) și mare (4-5 ani). Unitatea deține o grădină generoasă, dotată cu leagăne pentru copii, un loc de joacă amenajat cu nisip, 3 săli de clasă, o cancelarie, o magazie și un depozit pentru materiale didactice. O gazdă pe cât de primitoare, pe atât de energică, d-na profesoară Nicoletta Huștiuc s-a implicat activ în amenajarea grădiniței, dezvoltând numeroase proiecte tematice, editând cărți pentru copii și promovând în mediul online instituția, pe care cu mândrie o reprezintă de aproape opt ani. Nu a fost însă singură în acest demers, fiind intens susținută de doamna Laura Teban – director adjunct al Școlii cu clasele I-VIII „Ioan Mihu” din localitatea Vinerea și de îngrijitoarea grădiniței, d-na Dorina Felea, o colegă sufletistă și mare iubitoare de flori.
„Vinerea, fiind o localitate apar-ținătoare de Cugir și neavând program prelungit în cadrul grădiniței, ne-am gândit că, pentru a atrage copiii aici, trebuie să organizăm diferite proiecte”, consideră d-na prof. Nicoletta Huștiuc. „Așa, am în-
ceput să amenajăm curtea generoasă, iar împreună cu colega mea, d-na Dorina Felea, am desenat pe pereți și pe porțile din metal, peisaje și personaje de desen animat, cu vopsele primite de la d-na directoare Teban.”
În fiecare an, copiii au obținut numeroase diplome la concursuri locale, județene și naționale. Printre activitățile educative se numără serbările organizate cu ocazia Crăciunului și Paștelui, participarea la concursurile na-ționale „Voinicelul”, „Magia căr-ților” și „Întrece-te cu Istețilă”, dar și la diferite expoziții, concursuri sau simpozioane.
Doamna educatoare Nicoletta Huștiuc a inițiat, pe platforma www.etwinning.net un proiect cu schimb de fotografii, intitulat „Culorile copilăriei – The colours of childhood”, împreună cu o colegă din Marea Britanie. Anul acesta, copiii din grădiniță au participat și la un concurs internațional la Alba Iulia, unde au luat prima mențiune pe județ, dar nu au mers mai departe, fiindcă au concurat cu proiecte Comenius, care presupuneau ca micuții să călătorească împreună cu un grup de profesori în străinătate și acest lucru nu s-a putut pune în practică. Parteneriatele educaționale, dezvoltate împreună cu instituția Bisericii, Poliția, Detașamentul de Pompieri și cabinetele medicale, i-au ajutat pe copii să asimileze mai ușor concepte legate de sănătate, educație civică, religie și ecologie.
Gazda noastră citește revista Practic Idei încă din anul 2003, din paginile acesteia preluând diferite concepte, privind construirea unor suporturi de flori din sfoară sau a unor covorașe din dopuri de plastic.
Vara trecută, mai bine de jumătate din concediu l-a petrecut în grădiniță, implicându-se în amenajarea spațiului exterior.
D-na director Laura Teban, profesoară de religie și limba engleză în cadrul școlii „Ioan Mihu” din localitate, a dorit să prezinte cititorilor Practic(i) muzeul amenajat în incinta insti-tuției de învățământ, aflat la doar câteva case depărtare de grădiniță. Școala a existat în această localitate încă din anul 1867, oferind vinerenilor un secol și jumătate de tradiție în educație. Într-un corp de clădire complet renovat, au fost amenajate o bibliotecă școlară și o încăpere dedicată unei expoziții cu obiecte casnice tradiționale și unelte agricole. De o frumusețe aparte, fiecare exponat își deapănă propria sa poveste, despre obiceiurile și bogăția folclorului din regiune.

foto Cristi Niculescu
foto Cristi Niculescu

Încă din primii ani se insistă asupra educației copiilor privind ecologizarea, prin curățenia mediului înconjurător și asimilarea tradițiilor locale. Sunt dezvoltate anual, împreună cu elevii, acțiuni puternice de eco-
logizare (curățenie) pe albia râului Cugir și de conservare a habitatului (prin construirea căsuțelor pentru păsări).
Domnul învățător Ioan Buda se ocupă de aproape 30 de ani de Ansamblul Folcloric Călușarul, cunoscut și dincolo de „gra-nițele” județului Alba. Copiii sunt preluați încă de la gădiniță, organizându-se repetiții de două ori pe săptămână, la Căminul Cultural. Timp de cinci ani, în cadrul unității de învățământ a funcționat o Școală Populară de Artă, unde elevii puteau să deprindă tehnici ale picturii pe sticlă, primind gratuit și o diplomă la finalizarea cursurilor, atestat care, în mod normal, i-ar fi costat aproape 2.000 de lei.
Toate aceste proiecte cu rol în stimularea intelectuală a tinerilor se desfășoară într-o localitate cu mai puțin de 3.000 de locuitori. Mă întreb, oare, cum am valorifica sistemul edu-cațional, dacă procentual, s-ar aplica aceeași „rețetă” de promovare a culturii la nivel național? Vă las pe voi să ajungeți la o concluzie. Eu nu pot decât să-mi exprim admirația pentru aceste minunate cadre didactice, care își fac cu pasiune meseria, undeva, departe, într-un fermecător sătuc din Transilvania.

Foto și text:
Cristian Niculescu

Distribuie articolul pe: