Locul de luat masa. Locul binecuvantat din casa

Locul de luat masa. Locul binecuvantat din casa

dining-table-1348717_960_720

Se spune că locul de luat masa este locul binecuvântat din casă. Locul de luat masa are puterea de a-i adună pe toți din casă împreună, așa cum nici un alt loc din casă nu reușește. Locul de luat masa este mai puternic decât zonă din față televizorului. La masă sunt mereu adunați, cel puțin o data pe zi, toți cei din casă, în timp ce din față televizorului se mai lipsește din când în când.

Locul de luat masa poate să fie și locul unde ne primim invitații, uneori chiar dacă este amenajat în bucătărie, sau poate fi o zonă special dedicată. Indiferent cum, acest spațiu trebuie să fie plăcut și confortabil.

În cazul apartamentelor obișnuite locul de luat masa este amenajat în bucătărie și rar se găsește în cameră de zi. Sunt și situații in care bucătăria se prelungește cu un spațiu special destinat mesei. Nu face greșeala de a-i da o altă întrebuințare. Bucătăria se poate contiuna cu o verandă sau cu un balcon. Fă din spațiul exterior unul special destinat locului de luat masa. Este mai mult decât benefic…

Există și alte soluții care pot să-ți ofere plăcerea de a avea un loc de luat masa. Dacă masa rămâne în bucătărie o bună soluție o reprezintă mesele care se pliază pe o parte și care aduc un spațiu suplimentar la nevoie. Scaunele pliante sunt și ele binevenite și necesare în bucătăriile mici. Dacă ai posibilitatea de a alege, masa trebuie așezată în apropierea unei ferestre. Ai o variantă minunată la un televizor, mult mai plăcută și infinit mai sănătosă. Indiferent de imaginea de pe fereastră, atâta vreme cât vezi o bucățica de cer și păsări este OK!

Dacă zona de luat masa rămâne în bucătărie, mobila din bucătărie trebuie să fie multifuncțională pentru a îndeplini toate scopurile, trebuie organizată pe verticală pentru a face economie de spațiu, iar zonă trebuie menținută în perfectă ordine pentru că dezordinea este inamicul principal al spațiului.

Masa, scaunele și poziționarea acestora pentru locul de luat masa trebuie alese în funcție de forma și dimensiunile bucătăriei. Dacă avem o bucătărie lungă și îngustă, amenajează locul pentru luat masa pe una dintre laturile înguste. O altă soluție este montarea unei mese înguste rabatabile în continuarea blatului de lucru.

Poziționarea mesei este foarte importantă în cazul încăperilor de mici dimensiuni. Masă lipită de perete sau pe colț sunt soluțiile ideale. În camerele mici în care este amenajată o zonă de luat masa conteză enorm culoarea pereților (ideale nuanțele deschise și luminoase), contează ca încăperea să fie cât se poate de luminoasă (renunță la perdele, dacă trebuie) și alegere dimensiuni optime pentru toate piesele de mobilier (o masa rotundă care se pliază când nu se stă la masă, pe o parte, masa pe roți, mesele rabatabile), dar totul raportat la numărul persoanelor din familie.

Dacă poți amenaja un loc de luat masa în altă parte decât în bucătărie posibilitățile sunt mult mai variate. În acest caz masa este cea care da tonul. Dimensiunea acesteia este proporțională cu spațiul pe care îl ai la dispoziție sau mai mică decât acesta. Oricum între lațurile mesei și perete trebuie să rămână cel puțin un metru, ideal fiind un metru și jumătate. Poți așeza masa lipită de perete, dar masa pe mijloc rămâne soluția ideală. O excelentă soluție rămâne mereu masa rotundă care face economie de spațiu.

Locul de luat masa nu are nevoie de alte piese de mobilier. Poți adaugă totuși o servantă pentru veselă sau un blidar. Adaugă o oglindă, care să fie poziționată astfel încât să amplifice lumina naturală și să deschidă spațiul. Ideale pentru zona de luat masa rămân piesele de mobilier transparente care lasă spațiul aparent liber, fără să afecteze funcționalitatea acestuia. Evident împodobește pereții pentru a realiza o atmosfera plăcută.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: