Lupinul, planta cu flori frumose si boabe bune de mancat

Lupinul, planta cu flori frumose si boabe bune de mancat

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Lupinul este o floare perenă, deosebit de frumoasă, cu spice foarte mari, care are și proprietăți terapeutice, foarte apreciată de vegetarieni. Lupinul nu este doar o plantă foarte frumoasăƒ, ci de asemenea și o foarte utilă plantă erbacee din familia leguminoaselor. Dacă nu te interesează să o cultivi pentru beneficiile nutritive, o poți planta în grădină pentru frumusețea florilor sale.

Lupinul are aproape toate culorile curcubeului, dar existムși soiuri bicolore. Una din caracteristici este că planta poate înflori de două ori într-un sezon. Frunzele de lupin sunt foarte frumoase și vor decora orice zonă cu flori.

Lupinul (Lupinus polyphyllus) este rudă bună cu mazărea. El se regăsește pe continentele americane de nord și de sud, precum în zona europeană și africană a Mediteranei. În țara noastră este cunoscut sub denumirile populare: niprală (lupinul galben), cafele sau cafeluțe (lupinul alb).

Crește de la 30 centimetri înălțime până la un metru și jumătate în înălțime. Frunzele sunt palmate și de culoare verde închis. La maturitate, planta formează flori dispuse în chiorchine la vârful tulpinii, care au o paletă largă de culori — alb, galben, albastru, liliachiu, violet și culoarea caisei. Planta înflorește în iunie-iulie. Fructele lupinului cresc sub formă de păstaie, iar aceasta conține aproximativ cinci boabe (semințe), numite lupine.

Din cele peste 200 de specii, pe lângă toate varietățile sălbatice, există și specii cultivate pentru consumul uman, altele pentru valoarea ornamentală, iar cele mai multe ca hrană pentru animale.

Între varietățile de lupin folosite în alimentație, în special în zona mediteraneană, se numără: lupinul alb, cel galben si albastru. Toate tipurile de lupine trebuie preparate după o metodă specifică înainte de a fi consumate. Aceasta presupune înmuiatul lupinelor în apă sărată un anumit număr de zile. În țările mediteraneene și orientale, sunt consumate la fel de des precum consumăm noi alunele. Din boabe se face un fel de humus sau sunt prăjite și condimente.  Semințele de lupin  conțin: glucide, lipide, proteine, alcaloizi, ureide, fosfolipide, lectine, triterpene, flavone, aminoacizi, vitamine, acizi organici, acizi grași.

Lupinul neameliorat, sălbatic sau din culturi tradiționale, trebuie preparat cu atenție înainte de consum. În caz contrar, poate afecta sistemul nervos, generând intoxicarea cu lupin. De asemenea, lupinul, precum alunele, este un alergen și trebuie tratat cu atenție de către cei ce sunt sensibili.

Planta crește bine în plin soare sau umbră parțială. Are nevoie de un pământ bogat în humus, ușor acid, bine dranat. Primăvară are nevoie de compost sau alt îngrășământ. Trebuie udat mai ales în perioada de înflorire până formează bobul.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: