Margarete de gradină. Stelele pamantului

Margarete de gradină. Stelele pamantului

Se spune despre margarete că sunt stelele pământului. Nu știu exact daca stelele s-au născut din margarete sau margaretele sunt stele, dar comparația este perfectă și frumoasă.
Oficial margaretele (pe numele lor de catalog Leucanthemum vulgare) sunt flori de câmp, care pot fi întâlnite frecvent pe pășuni și pajiști și fac parte din familia Asteraceae.

margarete

Despre margarete se știe că provin din nordul Africii, dar s-au adaptat bine la clima continentală din Europa. Azi, magarete vei găsi în toată lumea, în ambele emisfere.

Despre margarete nu-i nevoie de spus prea multe. Sunt plante perene cu tulpina ierboasă, înaltă, cu flori cu petalele, așezate pe un singur rând și cu singură floare, în vârf. Deși nu-s parfumate, ba chiar mirs neplăcut, margaretele sunt vizitate de albine și de fluturi. 20-100 cm, glabra sau păroasă, simplă, se termină cu o singură inflorescență. Frunzele de culoare verde intens pun în valoare și mai mult floarea frumoasă,albă cu oghiul galben viu, din mijloc.

margarete (3)Citește și: Cum amenajezi o gradina de care NU trebuie sa ai grija

Plantate în grădină, margaretele au nevoie de soare mult, cu toate că este o plantă care rezistă bine la nopțile reci de primăvară, dar nu suportă deloc umbră. Fără soare, florile fie nu cresc, fie vor fi deformate. În lipsa luminii solare intense margareta nu înflorește, iar umezeală excesivă duce la îmbătrânirea prematură a plantei și la atacul bolilor micotice.

Plantele au nevoie de un sol foarte bine drenat. Le poți semăna într-o zonă nisipoasă sau chiar cu sol sărac stâncospentru că margareta nu crește decât în solul care nu reține apă.

Are nevoie de nutrienți, așa că, în grădină va trebui fertilizată intens în perioadă când se formează bobocii, ideal fiind un fertilizant bogat în potasiu și fosfor.

Citește și: 10 sfaturi pentru gradinarit, utile tuturor

Margareta se plantează în grădină când pericolul de îngheț a trecut, iar temperaura aerului ajunge undeva în jurul valorii de 14-16 grade Celsius.  Plantă se udă din abundență numai când este secetă; în rest margareta suportă bine uscăciunea și chiar este indicată.

Citeste si: Plante care se ingrijesc usor

Margareta de grădină se poate înmulți prin semințe, butași sau prin divizarea tufei. O data la 4-5 ani, este bine că tufă să fie divizată pentru a o întinerii, chiar dacă nu vrei să o răspândești prin grădină.

Margaretele înfloresc de la mijlocul lui mai până în iunie, iulie, în verile mai reci.

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Distribuie articolul pe: