Martie, luna ideală pentru plantarea arbuștilor

Martie, luna ideală pentru plantarea arbuștilor

În general, martie este luna ideală pentru plantarea arbuștilor, însă trebuie să ții cont și de temperatură sau de cât de blândă a fost iarna. Contează și dacă este o primăvară timpurie, astfel că perioada pentru plantarea arbuștilor fructiferi depinde de valoriile medii ale tempraturilor, de umezeala din sol și de temperatura acestuia.

Ține minte: Poți trece la plantarea arbuștilor dacă temperatura nu scade noaptea sub 2-3 grade, iar ziua atinge 10 grade Celsius.

Ce anume plantezi?

Alege arbuști decorativi cu flori care durează mult și frunziș veșnic verde sau mur, zmeur, afin, cătină, agriș, coacăz sau soc.

În principiu, fiecare specie are o serie de reguli specifice, care țin în cea mai mare măsură de detalii legate de calitatea solului și de nevoia de soare și lumină. Dincolo de acestea, principiile care trebuie respectate pentru plantarea arbustilor primăvara sunt aproximativ asemănătoare.

Pentru bucuria și plăcerea de a valorifica terenul din jurul casei, îndemnul nostru este acela de a avea plante, pomi și arbuști cât mai diferiți. Fie că alegi arbusti decorativi, fie că îi preferi pe cei fructiferi, este important să alegi soiuri și specii adaptate climei și solului. Calitatea acestuia din urmă este esențială și este prima condiție de care trebuie să ții seama!

De exemplu, zmeurul și murul sunt două specii extrem de ușor adaptabile la orice condiții, iar plăcerea de a avea pe lângă gardul din spatele casei tufe de zmeură, mur sau coacăz este fără egal.  Acestea sunt plante rustice, putând fi cultivate pe lângă garduri și alei și chiar în grădinile particulare, producând fructe proaspete în tot cursul verii, până în luna octombrie.

Cei mai mulți din arbuștii fructiferi au recolte incredibil de bogate, având chiar și două-trei valuri de fructe în perioada lor de fructificare. Oricum, arbuștii fructiferi vor produce mai multe fructe decât te aștepți.

Sfaturi utile

De asemenea, alege locuri bine luminate. Toți au nevoie de soare, dar suportă foarte bine și locurile semiumbrite. Au nevoie de apă, pentru că toți iubesc umezeala, dar nu suportă stagnarile de apă. După plantare, trebuie udați din abundență, udările fiind necesare și în perioada în care florile leagă rod.

Dacă te-ai decis să treci la plantarea arbuștilor fructiferi primăvara, alege arbuști altoiți din soiurile cele mai rezistente și productive. Plantează-i la adâncime de circa 30-50 de centimetri, la distanță de 50 de centimetri unii de alții.

Ca să susții producția de fructe la plantarea arbuștilor fructiferi, poți realiza mocirlirea cu îngrășământ natural – cel mai bine cu bălegar proaspăt de bovină și apă.

Arbuștii decorativi sunt mult mai puțin pretențioși, mult mai rezistenți și prolifici. Chiar și așa, au nevoie de îngrășământ, cel puțin o dată pe an, au nevoie de apă și soare. Ceea ce trebuie spus este că arbuștii de decor nu suportă un sol în care apa bălțește, după cum nu suportă niciun sol care să nu dreneze bine apa. Este bine ca la plantarea lor să amesteci pământul cu o parte nisip și pietriș mărunt, care să ajute la buna drenare a apei, mai ales dacă sunt plantați în zone mai joase în grădină.

Citeste si:

Sursă foto: iStock

Distribuie articolul pe: