Martie, plan de lucru pentru casa si gradina

Martie, plan de lucru pentru casa si gradina

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Martie este prima luna din an cand activitatea din gradina este full time. Si asta este o mare bucurie, gradinaritul fiind o bucurie. Ca sa-ti fie mai usor, am facut un plan de lucru pentru casa si gradina si avem cateva idei spre rodnicia si sporul muncii in gradina si in casa, in prima luna de primavara.

gardening-1117865_960_720

Martie este luna in care infloresc Aubretia, Iberis (limba-marii), Arabis (gascarita), Bergenia (viorea alba, bergenie), ghioceii, Hamamelis (numit si alunul vrajitoarelor).

Prima mare problema in gradina, in martie este  vremea schimbatoareceea ce face greu sa-ti faci un plan de lucru in amanunt, pentru ca nu stii niciodata cum evolueaza vremea.

Ce trebuie sa faci in martie in gradina

♦ Stropeste pomii fructiferi, care de regula intra in vegetatie dupa 15 martie. Stropirea trebuie sa fie inainte de acest moment. Stropirea se face in zile fara ploaie sau ceata si cu temeperaturi placute (4-5 grade).
♦ Poti sa faci transplantarea arbustilor si arborilor. De indata ce solul poate fi lucrat, dar inainte ca mugurii sa se umfle sau sa se fi deschis, poti sa muti arbustii si arborii.
♦ Fertilizatorul este ideal de aplicat in martie, pentru ca ploile de primavara vor duce nutrientii in sol. Au nevoie de fertilizare rododendroni, plantele vesnic verzi, coniferele, azaleleele si pomii fructiferi.
♦ Fertilizeaza trandafirii.
♦ Taie si curata pomii, neaparat inainte de umflarea mugurilor.

In martie se planteaza florile verii

♦ In aceasta luna poti tunde trandafirii. O tundere mai severa va duce la ramuri cu flori mai frumoase si o tufa mai compacta.
♦ Stropeste trandafirii impotriva daunatorilor.
♦ Seamana seminte de plante care infloresc vara.
♦ Planteaza butasi.
♦ Divizeaza si transplanteaza plantele perene care infloresc vara si hraneste-le pe cele care s-au prins, de indata ce produc mladite noi.
♦ Planteaza plantele cu bulbi sau tuberculi delicati (gladiola, crinii si daliile). Planteaza bulbi la fiecare doua saptamani, pana la jumatatea lui iunie, pentru a asigura astfel o sursa continua de flori.
♦ Tunde iasomia.
♦ Divizeaza ghioceii cat timp mai au frunze.
♦ Indeparteaza toate florile moarte de pe plantele cu bulbi.
♦ Planteaza ciubotica-cucului si panselutele.

Sursa foto: pixabai.com

Distribuie articolul pe: