Mașina de șlefuit cu bandă, ajutorul cel mai de folos

Vă scriu despre cea mai practică unealtă pe care o folosesc și o apreciez foarte mult. Este vorba despre mașina de șlefuit cu bandă rotativă, pe care o utilizez adesea în lucrări casnice de tâmplărie.
Materialul lemnos înainte de lăcuire are nevoie de o șlefuire perfectă. Din experiență vă spun că această unealtă, adică mașina de șlefuit cu bandă rotativă este una dintre cele mai bune, am încercat și altele cum ar fi cea cu talpă vibratoare sau cea cu disc rotativ. Aceasta este mult mai utilă; forța de șlefuire este mai mare, iar netezirea poate fi făcută de-a lungul fibrei lemnoase. Un alt avantaj al acestei scule față de mașinile de șlefuit industriale, de mari dimensiuni, este că poate fi transportată oriunde și poate fi folosită și la finisarea corpurilor asamblate, nu numai la subansamble.
Pentru lemnul de brad folosesc benzi abrazive cu granulația de 80 pentru șlefuire grosieră și 100 (uneori 120) pentru șlefuirea finală. Pentru esențe tari, cum ar fi de exemplu stejarul sau fagul, folosesc granulație de 60 pentru șlefuirea grosieră și 80 pentru șlefuirea finală.
Lemnul trebuie bine pregătit înainte să șlefuiești, în așa fel încât să nu aibă suprafețe metalice aplicate care ar putea rupe banda abrazivă. De asemenea, nodurile trebuie aranjate: chituite sau frezate, dacă prezintă semne de rupere.
Materialul lemnos se fixează pe masa de lucru, ca să nu se miște în timpul șlefuirii. Prinderea se face cu șuruburi speciale, astfel încât acestea să nu deterioreze suprafața lemnoasă. Pânzele abrazive se înlocuiesc atunci când se îmbâcsesc cu alte substanțe folosite pentru lemn (aracet, chit). Tocmai pentru a prelungi viața pânzelor abrazive se recomandă pe cât posibil curățarea urmelor de aracet sau chit în exces. Totodată este recomandat să curățați periodic mașina de șlefuit de praful rezultat și să goliți sacii de acumulare a prafului.
Aș dori prin intermediul revistei să încurajez cititorii pasionați de bricolaj. Sper ca mulți dintre ei să se întoarcă la practicarea meseriilor tradiționale, care nu trebuie să se piardă. Mai ales că unele dintre aceste meserii sunt ajutate de apariția uneltelor moderne, performante, care facilitează munca.
Simo Geza, Simeria, jud. Hunedoara

Distribuie articolul pe: