www.pixabay.com Elena Râncioagă, sat Izvoru, com. Proviţa de Sus, jud. Prahova Dragii mei, Leacurile de pe vremea bunicii şi ceaiurile ne pot ajuta să învingem gripa. Iată câteva remedii: Mărul este duşmanul gripei şi are efect revigorant asupra organismului. Peste merele tăiate mărunt se adaugă apa şi se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 10 minute. Lichidul obţinut se bea cald, câte 2 linguriţe, de 8 până la 10 ori pe zi. În această fiertură de mere eu mai adaug şi ulei de floarea-soarelui şi puţină miere de albine. Când am gripă, consum zilnic mere coapte şi un amestec dintr-un măr dat pe răzătoare, o ceapă roşie şi o lingură de miere de albine. Şi copiii pot consuma acest amestec, de 7 ori pe zi. Mai prepar şi o salată foarte hrănitoare din 5 părţi de mere, 6 de rădăcini de hrean şi o parte morcov dat pe răzătoare, sare, zahăr şi smântână. Când am gripă beau sirop de hrean, preparat astfel: o rădăcină dată pe răzătoare, amestecată cu patru linguri de miere se lasă la macerat câteva minute, se strecoară, iar siropul crud se pune deoparte. Resturile se pun la fiert cu puţină apă şi apoi se strecoară prin presare. După răcire, zeama se amestecă bine cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi. Se zice că o ceapă tăiată felii şi aşezată lângă pat, pe noptieră, alungă gripa. În fiecare seară este indicat să se facă frecţii cu macerat din boabe de ienupăr, zbrobite în 50 ml de rachiu natural. Pe lângă ceaiurile cunoscute, bei şi unul de cimbrişor fiindcă este un excelent dezinfectant. Ca sa îmi întăresc sistemul imunitar şi să mă feresc de gripă, bunica mea mă sfătuia totdeauna sa mănânc zilnic usturoi (un căţel), pentru că este foarte sănătos. Avea dreptate! Usturoiul conţine alicină, un tip de antibiotic ce previne gripă. Iarna, bunicii mei mestecau seminţe de mărar tot ca sa prevină gripa. Multă sănătate să aveţi! Distribuie articolul pe: