Milano Design Week 2025: 5 tendințe în design interior și cum le preiei în casă

Milano Design Week 2025: 5 tendințe în design interior și cum le preiei în casă

| | Gabi Ralea
Distribuie articolul pe:

Orientarea spre natură și folosirea texturilor și a formelor rotunjite rămân ca tendințe în designul interior, confirmate, printre altele, prin expozițiile din cadrul Milano Design Week 2025. Iată care sunt tendințele afișate la cel mai mare eveniment de design interior și, mai ales, cum le poți aplica în propria casă.

1. Legătura tot mai strânsă cu natura

Din timpul pandemiei a apărut dorința oamenilor de a se apropia de natură, în condițiile în care eram obligați să stăm mai mult în interior. De atunci, preferința pentru motive botanice, materiale, culori și texturi naturale a tot crescut și nu pare să dispară prea curând.

Această abordare se reflectă în schemele coloristice în tendințe, în formele pe care mobila și decorațiunile le împrumută de la natură, dar și în limita tot mai transparentă dintre stilul de amenajare a interioarelor și cel al teraselor, balcoanelor și, în general, al spațiilor exterioare.

Formele organice, rotunjite devin o obișnuință în designul interior al anului 2025, fie că vorbim despre canapele, vaze, fotolii ori oglinzi și corpuri de iluminat. Materialele sunt naturale – lână, in, bumbac și orice altă fibră care se poate transforma ori utiliza în folosul casei.

Tapetul împrumută motivele botanice din natură și le reproduce la scară mare, pentru a reconstrui în interior un peisaj natural și poetic, în care mobilierul se integrează ca într-o terasă. Plantele de interior se înmulțesc ori devin cât mai mari, în aceeași idee de integrare a naturii în interior.

Iar dacă pentru plante de interior nu este suficient loc și nici condiții nu sunt, se pot folosi atunci plante uscate, cât mai înalte, inclusiv în vaze puse direct pe podea. Vazele mari din lut sau coșurile plasate direct pe pardoseală dau același aspect unic de terasă, de spațiu exterior adus în interior odată cu natura.

În același timp, terasele preiau stilul din interior și includ tablouri pe pereți exteriori și decorațiuni textile în materiale adaptate condițiilor de afară, deci rezistente la umezeală și ultraviolete.

2. Texturi, texturi, texturi

Piesele de design din zilele noastre fac tot mai mult apel la simțuri, inclusiv la cel tactil. Toate suprafețele oferă o experiență la atingere, indiferent de materialul din care sunt făcute. Mai mult, cu atât de multe inovații și cu limite care tind să dispară

Folosește vazele pe care le ai pentru a le transforma conform tendințelor, vopsindu-le cu vopsea pe bază de apă în care adaugi puțin bicarbonat. Acesta va da textură vopselei, iar suprafața rezultată va fi mai rugoasă, cu efect senzorial. Sau le poți îmbrăca într-un strat subțire de pastă polimerică (Fimo), pe care o modelezi cum vrei pe suprafața vazei și apoi o lași să se usuce.

3. Piatra este folosită din ce în ce mai intens

Fiind un material natural, se regăsește între preferințele designerilor, în acest an, alături de orice alt material provenit din natură sau care are aspect natural. Travertinul este roca preferată, care poată îmbrăca tăblia unei mese, poate avea forma unei vaze sau chiar a unui corp de iluminat. Pentru suprafețe cu aspect mai pretențios, se utilizează și marmura sau onyxul.

Mobilierul poate fi integral din piatră ori pot fi doar detalii adăugate, precum mânere sau tăblii, asocierea arătând o tendință tot mai accentuată spre dispariția limitelor dintre spații, utilizări și materiale, cu accent pe funcționalitate și personalizare.

Cum poți prelua în propria casă această tendință? Montează mânere și butoni din piatră mobilierului și caută decorațiuni cu aspect mineral, al căror finisaj să aducă în amenajarea interioară elementul natural pe care îl cauți.

4. Iluminat cu forme sculpturale

Corpurile de iluminat nu mai au doar rol funcțional, ci și o puternică funcție estetică. Formele captează privirea și transformă iluminatul în operă de artă.

Orice material este permis în fabricarea corpurilor de iluminat: de la sticla uzuală, plastic sau porțelan și până la alabastru (marmură transparentă) sau lână australiană, fără să uităm lemnul, metalul sau cristalele.

Înlocuirea corpurilor de iluminat este o operațiune necostisitoare comparativ cu renovarea ori reamenajarea totală. Drept urmare, un corp de iluminat nou, cu formă deosebită, va pune într-o lumină nouă – atât la propriu, cât și la figurat – orice locuință.

5. Accente de culoare în tonuri bogate

Dacă exceptăm designerii care s-au impus și prin culoare, neutrele domină designul interior, la acest moment: nuanțe naturale, calde, de pământ în toate variațiile lui, de la nisipul plajelor grecești și până la argila mediteraneană.

Se completează cu verdele de orice fel, ca expresie a comuniunii cu natura și cu orice fibră naturală, în orice nuanță ar fi aceasta. O notă specială pentru maro caramel, care pare a fi transpunerea în varianta mai caldă a culorii anului 2025 – Mocca Mousse.

Nu lipsesc totuși accentele de culoare – roșu burgundia, albastru marin, galben muștar, portocaliu, roz. Totuși, nu vorbim despre intensitatea lor maximă, ci de culori ușor temperate și nu foarte deschise, îndrăznețe dar nu provocatoare, într-o formulă care degajă confort, eleganță, stil.

Culoarea se regăsește oriunde, solidă și mai puțin în imprimeuri, pentru a aduce acel contrast care pune în valoare contextul neutru. Pare cel mai ușor de făcut așa, accentele devin accesibile prin integrarea în decor a unui fotoliu colorat, a unui scaun ori prin vopsirea unei mese într-o culoare cu personalitate.

Citește mai multe despre tendințele în design interior după Milano Design Week pe casalux.ro.

Distribuie articolul pe: