Mobilier de baie

La început de an am decis să înlocuiesc masca de chiuvetă de la baia principală (deteriorată din cauza umidității) și să transform baia de serviciu într-un dressing. M-am ocupat singur de lucrări și de mobilă, așa că a durat mai mult, dar sunt mulțumit de rezultat.
În baia principală, din cauza umezelii, masca de chiuvetă din PAL cumpărată doar acum șase luni se umflase pe la colțuri și crăpase PAL-ul, așa că am recuperat din ea doar picioarele reglabile și balamalele. Având nișa de 80 cm lățime, am decis să schimb cu acest prilej și bateria (275 lei) și lavoarul: în locul celui de 60 cm, am luat unul de 80 cm pentru că simțeam nevoia de mai mult spațiu. Noul lavoar (350 lei) acoperă mobilierul, astfel încât apa ajunsă pe margine se scurge direct pe podea, nu ajunge pe lemn.

Foto: arhiva personală

Am făcut o schiță după vechiul corp, dar pe dimensiunile necesare, am împrumutat câteva unelte și am cumpărat materiale. Am luat plăci de lemn masiv, esență de molid, gata rindeluite (șase plăci de 40×80 cm, ­25 lei/bucata) și tăiate pe măsură la magazin, holzșuruburi de 8 mm cu hexagon tip Ericsson, colțare, holzșuruburi mici.
Am pus placa de jos, peste care am montat cele două laterale cu holzșuruburile ­Ericsson, spatele a rămas gol pentru a avea acces ușor la apometrele aflate pe perete. Am pus pentru ranforsare două stinghii, în fața și în spatele lavoarului, pe care le-am prins cu holzșuruburi mici și colțare metalice. Am fixat lavoarul de corp cu silicon sanitar, după care am ancorat corpul de mobilă de peretele nișei cu două dibluri cu holzșurub. Am montat și ușile cu balamale aruncătoare, pentru care am făcut decupaje cu o freză. În loc de mânere, am ales să fac tot decupaje.
Apoi m-am ocupat de finisaj. Am tratat lemnul pentru protecție cu grund pe bază de apă (30 lei cutia) aplicat în două straturi, am șlefuit, am curățat, după care am dat cu pensula și două mâini de lac transparent rezistent la apă. Între fiecare strat am lăsat 12 ore suprafețele să se usuce complet, ceea ce a făcut ca lucrarea să ia cinci zile. Menționez că mi-au fost necesare ferăstrăul pendular, bormașina, șurubelnița electrică.
Pentru că îmi place mult lemnul și am fost încurajat de rezultat, am reamenajt și baia de serviciu într-un dressing, optând să fac rafturi din lemn și două suporturi de umerașe pentru cămăși, rochii.
Am folosit plăci de lemn, trei stinghii de 3 m lungime (2,5 cm grosime), o pungă de holzșuruburi mici, două seturi de prindere pentru bare de metal, o pungă de dibluri și două de colțare. În total, pentru amenajarea dressingului am cheltuit 300 de lei pentru materiale și am lucrat șase ore, pentru că pereții sunt foarte strâmbi și înclinați. A fost nevoie să măsor de 10 ori și să tai de 20 de ori ca să iasă totul perfect. Dar a meritat tot efortul. Spor la lucru tuturor!
Text și foto: Mihai Nicolae, București

Distribuie articolul pe: