Modele de case pe lungime. Case vagon, reproiectate

Modele de case pe lungime. Case vagon, reproiectate

Deschiderea mica la calea de acces obliga la reproiectarea casei dupa modele de case pe lungime. Aceste modele pe lungime merg mana in mana cu proiectele pe teren ingust si sunt o solutie buna, daca vrei sa valorifici la maximum terenul (mic si ingust) pe care il ai la dispozitie. Calitatea proiectului si ideile de modele de case pe lungime sunt esentiale, iar sfatul unui bun arhitect este esential.

Modele de case pe lungime (1)

Arhitectii s-au specializat, obligati de urbanizarea haotica fara respectarea unor norme legale, si pot gasi solutii si modele de case pe lungime. În conditiile in care aceste proiecte sunt obligatori reguli mult mai stricte decat pentru proiectele de case pe terenurile cu deschidere mare.

Citeste si: Proiecte de case simple

Solutia cea mai frecvent aplicata este aceea a caselor cu doua intrari, a unei curti interioare in spatele casei si asezarea casei la linia strazii. Aceste modele de case pe lungime au o amprenta la sol mica si de cele mai multe ori au etaj sau mansarda, iar garajul este pozitionat la subsol.

In Romania exista cateva reglementari in cazul acestor modele de casa pe lungime, astfel ca deschiderea minima la calea de acces trebuie sa fie de 8 metri, pentru locuintele insiruite si de 12 metri pentru cele izolate, in conditiile in care suprafata totala a lotului nu poate sa fie mai mica de 200 mp. Conteaza in mod esential la realizarea planurilor pentru aceste modele de case pe lungime si regimul de inaltime al caselor din jur.

Citeste si: Proiecte de casa cu veranda

Modele de case pe lungimeAparent, aceste modele de casa pe lungime te condamna sa faci o casa vagon sau sa te duci, in mod obligatoriu, pe inaltime.  Iata cateva detalii de care trebuie sa tii cont pentru a valorifica spatiul la maximum si pentru a avea, in acelasi timp, o casa confortabila si frumoasa.

♦  Mergi pe spatii mari la parter, cu zone de trecere si zone de transparenta.
♦  Stabileste detaliile interioare din casa in functie de pozitia ferestrelor si de gradul de iluminare interioara.
♦  Scara interioara este mai placuta daca o faci in doua segmente, sau chiar in trei, pentru ca reusesti sa echilibrezi latimea cu inaltimea. In plus poti recupera spatiul de sub scara ca spatiu de depozitare.
♦  Aseaza in zona centrala baile, scara, spatiile anexe, bucataria si camerele mici care pot tolera mai usor ferestre in zone slab luminate. In plus accesul se poate face fara sa treci prin alte camere, si respecti combinatia ideala care esre aceea a incaperilor decomandate si independente unele de altele.
♦ Adauga terasa sau macar un balcon in spatele casei.

Citeste si: Constructia unei case in regie proprie

♦  Mansarda este o buna solutie. Este necesara in cazul acestor case, mai ales daca esti limitat la unul, doua nivele. Ai avantajul luminii la discretie, care poate sa fie sursa pentru toata casa, daca este gandita o combinatie de volume pe verticala si orizontala, care sa valorifice ferestrele mansardei.
♦  Pentru a da senzatia de spatiu si de a echilibra liniile pe adancime cu cele pe laterala mergi pe zone care comunica vizual.
♦  Foloseste linii curbe, din materiale care poti fi modelate, la interior, pentru a rupe monotonia liniara si dezechilibrul volumelor.
♦  Adauga casei, un demisol sau macar un beci si renunta la garaj, sau amplaseaza-l in subteran. Implica costuri dar creste eficienta case si sporteste mult valoarea ei, plus ca te ajuta sa faci economie de spatiu.

Citeste si: Proiecte de case mari cu mansarda

Un sfat: sacrifica detalii exterioare si elemente de aspect pentru confortul interior. Modele de case pe lungime trebuie sa fie gandite prin prisma nevoilor familiei. Abia apoi pot fi luate in calcul si detaliile legate de aspect.

Citeste si: Parfum de vară în casa ta? Sigur!

Sursa foto: ©imagewell10/Fotolia/ ©FranckBoston/Fotolia

Distribuie articolul pe: