3 semne clare că locuința ta a fost invadată de mucegaiul toxic ascuns

3 semne clare că locuința ta a fost invadată de mucegaiul toxic ascuns

Mucegaiul este o primejdie pentru sănătatea oricărei familii, însă de multe ori acesta apare în locuri mai puțin accesibile, unde nu îl vezi decât atunci când s-a extins foarte mult.

Mucegaiul apare mai ales în sezonul rece, în locurile umede din locuință, precum baia sau bucătăria, însă nici celelalte încăperi nu sunt ferite, mai ales dacă izolația nu este una bună. Acesta se dezvoltă nu numai pe pereți sau pe podele, ci și pe mobilier sau în haine, iar problemele de sănătate pe care le cauzează variază de la afecțiuni respiratorii grave, până la infecții, migrene, dureri abdominale, amețeală și o stare generală de oboseală cronică.

De multe ori, apariția mucegaiului trece neobservată, mai ales dacă nu se află într-un loc la vedere, dar există câteva semne care te ajută să îți dai seama când casa ta a fost invadată de spori.

  1. Începi să ai reacții alergice mai puternice

Fungii au un efect iritant asupra mucoaselor respiratorii, așa că unul dintre primele semne că ai mucegai în casă este apariția alergiilor sau intensficarea acestor reacții. Cele mai frecvente simptome includ strănutatul des, ochii iritați și roșii, congestia nazală sau declanșarea astmului sau a bronșitei. Dacă observi că aceste simptome se ameliorează atunci când ieși din casă, este foarte probabil să ai o problemă cu mucegaiul în locuință. Caută în locurile din spatele mobilierului, în baie, lângă cadă sau sub chiuvetă și în spatele corpului din bucătărie pe care stă chiuveta.

Pentru a scăpa de mucegai definitiv, această soluție imbatabilă este cea mai bună. Pe lângă faptul că nu îți pune sănătatea în pericol și este 100% naturală, te ajută și să ameliorezi simptomele afecțiunilor și să creezi un mediu sănătos în locuința ta, fără a folosi chimicale periculoase.

  1. În casă miroase a mucegai

Mucegaiul are un miros distinct, ușor de identificat, chiar și atunci când se dezvoltă în locurile ascunse din casă. Dacă ți se pare că în casă domnește un miros rânced, neplăcut, poate fi un semn că ai mucegai. Inspectează-ți locuința cu atenție și nu ignora această problemă, chiar dacă mirosul dispare după câteva zile.

Dacă ai pereții tapetați, ia în considerare și că spațiul dintre perete și tapet oferă un mediu propice dezvoltării mucegaiului, mai ales pentru că este ferit de lumină. Dacă simți miros de mucegai când te apropii de pereții tapetați, iar locuința ta nu este izolată termic, atunci sunt șanse mari ca acesta să se fi dezvoltat acolo.

  1. Observi pete cauzate de mucegai

Există mai multe tipuri de mucegai și fiecare arată diferit. De aceea, nu este deloc surprinzător că mulți îl confundă cu murdăria, mai ales în baie sau în bucătărie. Simpla îndepărtare a mucegaiului de pe zonele afectate nu este suficientă. Dacă nu elimini cauza apariției lui, nu vei scăpa niciodată de această problemă.

Chiar dacă mucegaiul din locuința ta nu arată așa cum te-ai fi așteptat, este bine să iei măsuri pentru a preveni extinderea lui și efectele nocive pe care le poate avea asupra sănătății tale. De regulă, mucegaiul se dezvoltă mai ales în colțuri, pe muchiile pereților, în spatele mobilierului, în dulapuri, în general în acele locuri înunecate și umede.

Mucegaiul toxic, cel mai mare pericol din locuința ta

Printre cele mai des întâlnite tipuri de mucegai se numără Cladosporium, Penicillium, Alternaria și Aspergillus, dar și unul dintre cele mai periculoase, Stachybotrys chartarum, cunoscut și sub denumirea de „mucegaiul negru”. Acesta se dezvoltă mai ales pe suprafețele bogate în celuloză, precum mobilierul din lemn, blatul de bucătărie sau în teancurile de hârtie și este extrem de nociv pentru sănătatea întregii familii. Asta pentru că acest tip de mucegai secretă microtoxine, care pătrund în organism pe cale aerului sau prin atingere și declanșază boli atât la om, cât și la animale.

Dacă ai avut o inundație în locuință sau scurgeri de la țevile din rețeaua de apă sau căldură, atunci șansele ca acest tip de mucegai să apară în casă sunt mai mari. Asigură-te că suprafețele sunt complet uscate și că umiditatea din încăperi este în parametri normali, iar pe pereți și pe ferestre nu se formează condens. Doar așa vei reuși să îți protejezi sănătatea și să ai o casă curată și lipsită de mucegai.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: jocic

Distribuie articolul pe: