Nymphaea, zânele grădinii tale

Nymphaea, zânele grădinii tale

Nymphaea – nufărul iubitor de apă dulce – este, alături de lotus, cea mai frumoasă floare care îţi poate împodobi iazul din grădină. Deloc pretenţioasă, are nevoie doar de un loc în plin soare pentru a-şi etala delicateţea petalelor.

Plantează Nymphaea la adâncimi variabile, în funcţie de specie, între 50-120 cm. Dacă iazul nu este suficient de adânc, nuferii trebuie protejaţi iarna: se taie până aproape de bază şi se acoperă cu frunze care nu conţin tanin. Înmulţire: prin separarea grupurilor mature de nuferi.

Citeşte mai multe despre Boneta-bunicii

Frunzele mari ale nuferilor Nymphaea ajută la diminuarea luminii din bazin, reducând astfel formarea algelor, devenind astfel foarte utili în menţinerea curată a apei. Însă uneori, chiar şi ei au nevoie de ajutor. Iată ce trebuie să faci în aceste condiţii:

Nymphaea – sfaturi de îngrijire

Foliajul nuferilor Nymphaea este redus, având culori ciudate, palide, flori puţine sau deloc.
Cauză: În cazul unei deficienţe nutriţionale, apar cloroze pe suprafaţa plantei, mai ales a frunzelor, în cazul nuferilor.
Remediu: Părţile afectate se vor înlătura, iar plantei i se vor administra îngrăşăminte complexe. Ca metode de prevenţie, se va face un tratament cu îngrăşăminte speciale pentru nuferi care se inserează lângă rădăcinile plantelor.

Citeşte şi Flori de câmp în grădina rustică

Cu toate că planta pare sănătoasă şi aparent are toate condiţiile de dezvoltare asigurate, florile întârzie să apară.
Cauză: Acest fenomen se datorează lipsei de lumină solară directă.
Remediu: Exemplarele de Nymphaea trebuie păstrate în zone însorite pentru a favoriza apariţia bobocilor florali şi ulterior a înfloririi. În cazul în care lumina există, dar nu este suficientă, florile vor apărea, dar dimensiunea lor va fi redusă, iar deschiderea nu va fi completă. Dacă iazul este la umbră, putem alege alte specii acvatice, deoarece nuferii adoră soarele!

Foliajul arată dantelat, cu pete gălbui-maronii, creşterea stagnează iar florile nu apar.
Cauză: Sunt puţini dăunători care atacă plantele acvatice. Dintre aceşti amintim omizile, care sunt frecvent asociate cu fluturii de noapte. Aceştia produc daune mari culturii de nuferi deoarece distrug foliajul, omorând chiar întreaga plantă.
Remediu: Cel mai bun ar fi un insecticid de contact, dar dacă avem peşti în iaz, nu se poate folosi. Singura soluţie ar rămâne, aşadar, îndepărtarea manuală a omizilor de pe suprafaţa plantelor şi eliminarea părţilor afectate de acestea.

Citeşte şi Zinnia, sfaturi pentru plante perfecte

Articol adaptat din revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: © M. Schuppich – Fotolia.com
Distribuie articolul pe: