O îmbunătățire simplă pentru pompele de apă

O îmbunătățire simplă pentru pompele de apă

Am găsit o soluție care ușurează pe timp de vară amorsarea pompelor de apă și v-o prezint pentru a-i ajuta pe cei ce folosesc astfel de dispozitive pentru asigurarea necesarului de apă.
În timpul concediului de vară, când mă aflam la  țară, am observat că unchiul meu, de fiecare dată când pornea pompa de apă, lua o găleată plină cu apă și o turna într-o pâlnie montată pe conducta de apă, după care pornea motorul pompei. Între timp mi-a venit o idee și am proiectat un dispozitiv simplu pe care îl împărtășesc acelor cititori ai revistei care au asemenea probleme cu pompa de apă.
Cu ajutorul dispozitivului gândit și folosit de mine, problema mai înainte amintită se poate rezolva cu o simplă răsucire de robinet. După o anumită perioadă de timp, apa din conductă și din pompă se scurge încetul cu încetul atunci când pompa nu este în funcțiune. Uneori, supapa de apă nu se închide perfect și astfel apa se scurge și întotdeauna este necesară o amorsare a pompei de apă.

pompa apa
arhiva personala

În proiectul meu am montat în paralel cu conducta de apă un rezervor cu capacitatea de 4-5 litri, iar pe partea lui inferioară am montat un robinet (Rb 1). Astfel, înainte de pornirea pompei nu mai trebuie turnată apă în pâlnie, doar trebuie deschis robinetul rezervorului. La câteva secunde după ce s-a scurs apa din rezervor închid robinetul și pornesc motorul motopompei. Iar apa care circulă prin conductă umple din nou rezervorul golit.
Singurul dezavantaj al acestui dispozitiv este că nu poate fi folosit iarna când temperatura scade sub limita de îngheț. De aceea, a fost necesar să păstrez în proiect pâlnia de apă, în care iarna torn apă caldă înainte de pornirea pompei.
Totodată, pentru că se apropie iarna, amintesc tuturor celor care au cișmele sau țevile de alimentare cu apă la suprafață să ia măsuri pentru izolarea acestora și prevenirea înghețului care provoacă neplăceri. Și în instalațiile de încălzire cu apă, în circuitul folosit la calorifere se pune antigel, la fel ca la autoturisme.
Numai bine tuturor cititorilor și redacției!
Geza Bukaresti, Târgu Mureș

Distribuie articolul pe: