Obiceiuri și simboluri pascale

Obiceiuri și simboluri pascale

Paștele este sărbătorit de creștinii din întreaga lumea, dar, deși toți se gândesc la aceeași istorie, a patimilor Mântuitorului, felul lor de a se manifesta diferă. Aceasta deoarece acestor evenimente li s-au suprapus mai multe tradiții precreștine, care variază de la o zonă la alta și care au fost asimilate de-a lungul timpului.

Haine noi

Obiceiul de a purta veșminte noi în ziua de Paște, obicei foarte bine împământenit în România, are o explicație foarte simplă. În creștinismul timpuriu, Paștele era perioada favorită pentru botezuri, cei ce primeau taina în timpul slujbei erau îmbrăcați în alb ca simbol al noii lor vieți. Uneori purtau aceste haine timp de o săptămână după ceremonie. Creștinii care participau și ei la eveniment, ca martori și spectatori, erau și ei îmbrăcați în haine noi, pentru a arăta că împărtășesc o nouă viață, că aderă la această credință.

Obiceiuri de paste

Pomul și cursele printre cele mai răspândite obiceiuri de Paște

Obiceiul de a dărui ouă colorate este menționat la mai multe popoare și a suferit mai multe influențe. De exemplu, în ­Germania, ouăle de Paște sunt întâi golite de conținut, apoi sunt vopsite și decorate cu bucăți de dantelă, funde, apoi atârnate de un pom veșnic verde, un puternic simbol antic al renașterii și reînnoirii.

Un obicei de Paste vechi, specific francezilor, este concursul de rostogolire a ouălor crude (marcate, pentru a identifica proprietarul) în josul unei pante. Oul care supraviețuia terenului accidentat era declarat „oul victoriei”. El simbolizează piatra ce s-a prăvălit de la gura mormântului unde a fost îngropat și de unde a înviat Iisus Hristos. În America se păstrează și azi tradiția de rostogolire a ouălor fierte pe gazonul din fața Casei Albe. Și tot aici, ouăle vopsite se ascund în jurul casei sau în grădină, iar copiii le caută în dimineața zilei de Paște.

Cele mai frumoase ouă

Se spune că regii Franței dăruiau favoriților ouă aurite. Dar cele mai frumoase din istorie rămân celebrele ouă din aur și pietre prețioase create sub supravegherea lui Peter Carl Fabergé între 1885 și 1917, majoritatea (50 din cele 65) la comanda ultimilor doi țari ai Rusiei, Alexandru al III-lea și Nicolae al II-lea. Ouăle au fost oferite în dar de Paște mamelor și soțiilor lor. Ouăle adăposteau miniaturi deosebite. Acum acestea se află în muzee sau în colecții particulare.

Obiceiul pomului împodobit cu ouă menționat întâi în Germania și Austria cu timpul s-a extins în lume, inclusiv la noi apare, în Banat, în Bistrița. Deși oul colorat rămâne cel mai cunoscut simbol pascal, surclasând mielul și iepurele, metodele de decorare diferă de la o zonă la alta.

Citeste si: Tarta cu iaurt si miere, un desert pentru masa de Paste

Text: Ioana Preda/ foto: pixabay.com

 

Distribuie articolul pe: