(P) În ce constă recuperarea după AVC?

(P) În ce constă recuperarea după AVC?

Accidentul vascular cerebral (AVC) se caracterizează printr-un deficit neurologic, cunoscut în termeni de specialitate sub denumirea de hemipareza sau hemiplegia unei jumătăți a corpului, în funcție de gravitate.

De obicei se instalează brusc și reprezintă o infarctizare a creierului, în care ischemia sau hemoragia duc la întreruperea funcției acestuia.

Tipuri de accident vascular cerebral

În literatura de specialitate se menționează existența a două tipuri principale de AVC și anume:

  • AVC ischemic – este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral și apare atunci când un vas de sânge care duce la creier se blochează. În acest caz, crește presiunea intracraniană, iar țesutul nervos aferent este afectat.
  • AVC hemoragic – apare din cauza unui vas de sânge din creier care cedează (se rupe). În urma sângerării, țesutul se deteriorează. Chiar dacă nu este la fel de periculos ca primul tip menționat și acesta necesită tratament imediat.

Cele mai cunoscute simptome ale accidentului vascular cerebral

Dintre cele mai cunoscute simptome ale AVC-ului se pot menționa:

  • stări de amorțeală;
  • paralizie la nivelul feței;
  • tulburări de mers;
  • tulburări ale vederii;
  • tulburări în vorbire (afazia expresivă, afazia receptivă);
  • vertij;
  • pierderea echilibrului sau a coordonării;
  • stări de confuzie;
  • dureri de cap.

Simptomele, depistate din timp, pot salva viața persoanei afectate. Cu cât aceasta va primi mai rapid ajutor de specialitate, cu atât mai redus va fi impactul AVC-ului, iar abilitățile sale psihice și fizice vor putea fi redobândite mai ușor.

Procesul de recuperare după un AVC este de lungă durată și necesită, pe de o parte, ajutorul unui personal medical cu experiență, iar pe de altă parte, răbdare și atenție din partea celor dragi.

Factorii care influențează reușita procesului de recuperare după AVC

Recuperarea după un accident vascular cerebral diferă de la un caz la altul, în funcție de tipul afecțiunii, de istoricul medical al pacientului, de gravitate etc. În acest proces există o serie de factori care influențează cu mult reușita, dintre care:

  • Atitudinea pacientului

O atitudine pozitivă îl poate ajuta pe supraviețuitorul unui AVC să se recupereze mai repede. Din nefericire, statisticile arată că peste 60% dintre pacienții care au trecut printr-un accident vascular cerebral suferă și de depresie, mai ales în perioada esențială pentru recuperarea neurologică (primul an după incident).

Dintre cele mai des întâlnite simptome ale depresiei se pot menționa: tulburări ale memoriei și atenției, control deficitar al emoțiilor, stare de oboseală resimțită în permanență și tristețe accentuată.

Tocmai din acest motiv, tratamentul psihiatric și consilierea psihologică sunt două aspecte esențiale pentru reușita procesului de recuperare.

  • Sprijinul familiei și al prietenilor

Persoanele apropiate pacientului (familia, respectiv prietenii) trebuie să înțeleagă faptul că ajutorul lor este de neprețuit în procesul de recuperare după AVC. De asemenea, ar trebui să manifeste răbdare față de situație și să își arate susținerea ori de câte ori este nevoie.

Dacă pacientul îi va simți pe cei dragi aproape pe parcursul tratamentului, va fi mai motivat să continue recuperarea.

  • Mediul în care se realizează recuperarea

Pacientul care a suferit un AVC se poate confrunta cu deficiențe minore sau majore. Indiferent de gravitatea acestora, este necesar ca planul de reabilitare să țină cont și de factorul mediu, mai exact, de condițiile din centrul de recuperare.

Pentru a se obține rezultatele scontate este necesar ca pacientul să fie cazat într-un salon confortabil, să poată să se relaxeze în spații special concepute pentru acest lucru și să poată petrece mai mult timp în aer liber.

Polaris Medical – recuperare medicală personalizată, adaptată nevoilor personale ale pacientului

Cel mai mare spital privat de recuperare din România, Polaris Medical, este locul unde pacienții care au suferit un accident vascular cerebral pot găsi atât tratamentul corect, cât și liniștea de care au nevoie.

Spitalul este situat într-un cadru natural unic, de 58.000 de metri pătrați, care permite pacienților să petreacă timp în aer liber și să se regăsească. De asemenea, locația modernă asigură confortul pacienților, în interiorul acesteia găsindu-se nu doar saloane dotate corespunzător, ci și un restaurant, o cafeterie, un coafor, o sală multifuncțională și diferite spații de relaxare.

La Polaris Medical se consideră că abordarea multidisciplinară este calea către reușită. Astfel, în procesul de recuperarea sunt implicați numeroși medici specialiști cu vastă experiență, din domenii diferite, fapt ce permite atât stabilirea cu precizie a diagnosticului, cât și crearea unui plan de tratament corect, adaptat în funcție de nevoile specifice ale pacientului.

Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral beneficiază și de sprijin psihologic. Acesta din urmă este deosebit de important în procesul de vindecare și permite pacienților să se reintegreze mai repede și mai ușor în societate.

Distribuie articolul pe: