(P) Schimbările mici care îți fac casa mai prietenoasă cu mediul

(P) Schimbările mici care îți fac casa mai prietenoasă cu mediul

Costurile de întreținere ale unei locuințe mănâncă o porțiune bună din bugetul familiei. Dar partea cu adevărat tristă este că acestea vin cu costuri și mai mari pentru mediul înconjurător. Fiecare kilowatt consumat înseamnă o resursă folosită. Fiecare sticlă de plastic aruncată unde nu trebuie trăiește încă 500 de ani înainte să fie biodegradată. Ce putem face ca să ne limităm consumul și să ne facem locuința confortabilă nu doar pentru noi, ci și pentru planetă?

Sigur, cele mai importante măsuri ar trebui luate încă din construcție, cu materiale ecologice și după principiul caselor pasive. Dar dacă e prea târziu pentru asta, există și trucuri mai simple, care nu presupun renovarea locuinței. Iar ca să fie și bugetul protejat, există plata în rate la Dedeman.

Baricadează ferestrele

Pentru că tot ne mătură căldurile sahariene, începem cu un sfat de vară. Orice geam, oricât de frumoasă ar fi priveliștea pe care ne-o dezvăluie, este un potențial „consumator”. Tot ce atinge soarele pe timp de zi va trebui să răcorească aerul condiționat când ajungi acasă. Dar simplul obiciei de a trage jaluzelele dimineața poate să te scutească de cheltuieli și curent consumat. E bine să ai un set de draperii și jaluzele groase, închise la culoare, speciale pentru vară, care să blocheze în totalitate lumina. La nivelul următor, avem geamurile heliomate, ceva mai scumpe, dar foarte utile.

Închide prizele

Cum adică? Da, e adevărat că priza cu întrerupător nu este un concept foarte popular. Dar acest produs există. Dacă însă nu vrei să schimbi toate prizele din casă, ceea ce e de înțeles, poți să treci la prelungitoare cu întrerupător. Important este să poți opri de tot electrocasnicele cât nu le folosești. Pentru că da, televizorul, sistemul audio, mașina de spălat, toate consumă ceva curent, chiar dacă nu sunt puse în funcțiune.

Înconjoară-te de plante

Toate aceste eforturi de reducere a consumului țintesc nu doar economia de resurse, ci și reducerea emisiilor de CO2. Adică principalul vinovat pentru încălzirea globală. Partea bună este că CO2-ul emanat poate fi și absorbit de către orice formă de viață verde, de la stejari de 10 etaje până la aloe vera cât palma. Și, dacă ne amintim lecția de la biologie, toate dau în schimb oxigen. Prin urmare, decorarea casei cu plante nu e doar un truc de design, ci te ajută să respiri un aer mai curat.

Termostatul, mic dar genial

Poate că ai mai auzit de oameni care vorbesc cu voce tremurândă despre iubirea lor față de… termostatul casei. Care-i treaba? Simplu: nu vei ajunge niciodată să mori de cald sau să tremuri de frig. Dar cel mai important, nu există riscul de supraconsum. Cât ai nevoie, atâta încălzește centrala. Sau caloriferul. Orice fel de termostat ajută. Dar cele cu adevărat smart, care te ajută să controlezi situația chiar și din deplasare, merită investiția.

Adevărul e că mai sunt multe soluții de pus în practică pentru a fi mai eco-friendly. De la clasicele becuri cu LED, până la folosirea filtrelor de apă în schimbul apei îmbuteliate. Toate aceste schimbări pot să pară solicitante pentru bugetul tău. Dar n-ar trebui să fie, mai ales cu ajutorul unui card precum CardAvantaj, care împarte orice cheltuială mare în rate.

 

 

Sursă foto: CardAvantaj.ro

Distribuie articolul pe: