Verifică pH-ul solului din grădina ta!

Verifică pH-ul solului din grădina ta!

pH-ul solului

pH-ul solului din grădina ta este foarte important deoarece în funcţie de valoarea lui poţi creşte sau nu plantele îndrăgite.

Auzi tot mai des că unele plante au nevoie de soluri acide, altele, din contră, alcaline, şi nu ştii cum poţi depista acest aspect în grădina ta? Este momentul să afli cum identifici pH-ul solului.

Dacă îţi voi spune că pH-ul reprezintă logaritmul negativ al concentraţiei ionilor de hidrogen, nu vei înţelege foarte multe, însă dacă priveşti pH-ul ca pe o scară cu valori cuprinse între 0- 14, este mult mai simplu. Astfel, solurile acide au un pH egal cu 4,5 – 6; solurile slab acide, pH = 6 – 6,5; solurile neutre, pH = 6,5 – 7,2; soluri alcaline, pH = 7,5 – 8.

Citeşte şi Semințe de legume – un scurt ghid

În general, pH solului este cuprins între 4 şi 8, dincolo de aceste valori plantelor le este practic imposibil să supravieţuiască. De aceea, solurile cu pH-ul peste 7, precum şi cele a căror valoare de pH scade sub 5, au nevoie de corecţii.

pH-ul solului – ameliorări

Astfel, pentru creşterea valorii pH-ului poţi folosi piatra de var, varul stins, dolomita, iar pentru acidifierea solului, rumeguşul, turba roşie fibroasă, sphagnumul, pământul de conifere, pământul de ericacee. Dacă nu este disponibil un substrat acid, atunci poţi administra periodic îngrăşăminte speciale.

În cazul plantelor acidofile, atenţia trebuie canalizată asupra solului şi apei de udat. O creştere de pH determină în timp carenţe nutritive (în special lipsa fierului), care duc la îngălbenirea plantelor, respectiv la dispariţia lor.

Citeşte şi Tapiseriile vegetale – opere de artă

Se observă că plantele suportă mai degrabă un sol acid, decât unul alcalin, majoritatea fiind cultivate pe soluri neutre sau slab acide. Un fenomen inedit al variaţiei pH-ului se manifestă la floarea de hortensie, care îşi schimbă culoarea florilor în funcţie de pH-ul solului: acid-floare albastră; alcalin-floare roz.

Există instrumente speciale ce te ajută să determini pH-ul solului. Nu te gândi la ceva complicat, arată asemenea unui termometru electronic, cu un afişaj mic. Este bine să faci măsurătorile în zilele în care solul este mai umed şi în cât mai multe zone din gradină, pentru a afla o valoare cât  mai reală. Însă poţi apela pentru determinarea pH-ului solului şi la benzile din hârtie de turnesol, care se colorează în roşu la un pH acid şi în albastru la cel alcalin. Atenţie, temperaturile ridicate şi ploile torenţiale pot modifica valoarea pH-ului, iar rezultatul obţinut poate fi eronat.

Citeşte şi Măghiranul – sfaturi de cultivare şi o reţetă delicioasă

Articol adaptat din revista Casa şi grădina
Text: Carli Marian
Foto: © MIMOHE – Fotolia.com
Distribuie articolul pe: