Piatra naturală, cea mai naturală soluție pentru amenajarea grădinii

Piatra naturală, cea mai naturală soluție pentru amenajarea grădinii

Piatra naturală reprezintă una dintre cele mai potrivite soluții când vorbim de amenajarea unei grădini. Piatra naturală nu este doar materialul foarte rezistent folosit de mii de ani în construcții, ci constituie o gamă foarte variată de elemente care aduc varietate și relaxare în orice spațiu amenajat. Există pietre colorate diferit, prelucrate în diferite stiluri, de la polișat la natur, de la antichizat la buciardat… Așadar, utilizarea de piatră naturală se întâlnește la o scară extrem de largă în amenajarea grădinii. Iată cum!

Pe jos

Una dintre cele mai frecvente utilizări ale pietrei naturale în gradină este pavajul. Acesta se poate realiza din marmură, granit, travertin sau ardezie. Poate fi construit din plăci sau din piatră cubică. Cele două tipuri de pavaje transmite mesaje diferite, în funcție de context. De exemplu, lângă o casă cu linii moderne și balustrade de inox, un pavaj din plăci va avea mai mult sens (modernitate, lux), în timp ce piatra cubică se potrivește mai mult unei curți cu vegetație bogată și unei case cu aspect rustic sau mediteraneean. Pentru cei care preferă să fie înconjurați de multă iarbă în curte, ”pașii japonezi” devin elemente de contrast foarte placute și practice totodată, aceștia văzându-se ca niște insule înconjurate de iarbă.

Placările exterioare, verticale

În afară de placările orizontale (alei, pavaje, terase), piatra naturală este extrem de folosită și la placările verticale. Casa, mică sau mare, va capăta o puternică personalitate, care se va reflecta asupra intregii grădini. Și în acest caz, textura și prelucrarea pietrelor vor fi cele care vor marca diferența. Unii vor prefera suprafețele lucioase sau mate (marmură, granit etc.), alții vor alege piatra brută, în bucăți mai mici (placaje de ardezie, travertin, marmură).

Ardezia flexibilă SKIN vine cu soluții care altădată ar fi fost imposibil de realizat, chiar de conceput. Datorită maleabilității produsului – care este o coală subțire de câțiva milimetri -, această ardezie poate fi utilizată la îmbrăcarea unor suprafețe curbe, stâlpi, mobilă etc. Ușoară, rezistentă și impermeabilă, ardezia SKIN este formată dintr-un strat foarte subțire de piatră ranforsată cu un material ignifug și ușor de tăiat. Această ardezie, material relativ recent apărut în România, se prezintă într-o gamă variată de culori, unele chiar translucide.

Mobilierul de grădină

Pentru că am amintit de placarea mobilierului cu ardezia SKIN, trebuie să spunem că piatra naturală se folosește frecvent la placarea elementelor de mobilier. Vorbim de baruri, scaune, bănci, mese… Dar din piatra naturală (marmura, travertin, granit) se poate face chiar mobilier care în decorul unei grădini aduc un farmec cu totul aparte. În toate aceste combinații, piatra îți găsește, cum e și firesc, cel mai bun partener în lemn. Nu doar cromatic, dar și din punct de vedere al texturii, multe tipuri de piatră se apropie de vibrația lemnului: travertinul (poate cel mai mult), marmura, granitul, ardezia…

Obiectele decorative din piatră naturală

Grădinile pot fi decorate în multe feluri, în funcție de stilul urmărit: intim sau spațios, colorat sau monocrom. Indiferent de preferință, când amenajezi o grădină sau o terasă, un grătar din piatră naturală poate fi foarte util. Acesta se montează destul de repede cu ajutorul unei echipe de specialiști și îți poate transforma grădina în locul ideal pentru petreceri și întâlniri cu prietenii.

Un alt mod în care poți folosi piatra naturală pentru amenajarea grădinii, în afara mobilierului de grădină și a placărilor sau a pardoselilor exterioare, este realizarea unor fântâni din rocă naturală. Fântâna poate accentua două stari diferite: atmosferă boemă sau, dimpotrivă, retragere din calea lumii agitate.

Piatra naturală este o prezentă constantă și în gama decorațiunilor pentru grădină: vaze, scrumiere, suporturi pentru sticle de vin, statuete decorative, lămpi etc. Rocile mari sau mici pot forma diverse structuri cu rol pur decorativ sau pot delimita spații cu flori, arbuști. Toate aceste elemente din piatră narurală sporesc farmecul unei grădini, o grădină în care să te poți simți oricând bine alături de familie și de prietenii tăi, citind o carte sau preparând o gustare delicioasă.

Tratarea pietrei naturale

Orice piatră naturală trebuie tratată cu soluții profesionale de impermeabilizare și de întreținere. Impermeabilizarea are loc o dată pe an sau chiar odata la 2 ani, în funcție de specificul pietrei. Întreținerea se face la intervale mai scurte, săptămânale, sau ori de câte ori e nevoie. Ambele procedee, impermeabilizare și întreținere, sunt foarte simple. Tratată cu soluții de impermeabilizare, piatra naturală este rezistentă la ploi, ninsori și îngheț-deschis și nu se deteriorează din cauza acestora. În plus, există detergenți speciali care curăță  și îndepărtează petele de mucegai și de igrasie.

Surse foto: pinterest.com si piatraonline.ro

 

 

Distribuie articolul pe: