Piersica – savoarea verii!

Piersica – savoarea verii!

Şi la început de august vei continua tradiţia recoltării şi valorificării fructelor de piersici catifelate.

Piersica - savoarea verii! 2

Piersicile au un ritm de maturare alert şi nu pot fi păstrate mult timp după recoltare; de aceea trebuie culese cu puţin înainte să se coacă!

Pentru a avea un fruct sănătos la aplicarea fertilizării faziale vei ţine cont de încărcătura cu fructe ce a fost apreciată după căderea fiziologică din luna iunie. Irigarea plantaţiilor pe rod şi udarea celor nou înfiinţate va trebui să fie susţinută în zonele sudice având în vedere prognoza acestei veri.

Piersica - savoarea verii! 3

Piersica Zen

Denumire ştiinţifică: Prunus Persica.

Origine: Asia, Persia.

Familie: Rosaceae.

Florile: mari, roz, cu efect decorativ primăvara.

Efecte terapeutice: în stare proaspătă, piersicile stimulează secreţia gastrică şi uşurează digestia, sunt indicate în bolile infecţioase acute, hipertensive şi ateroscleroză, deoarece reduc conţinutul de colesterol din sânge; sunt folosite în profilaxia bolilor cardiovasculare şi a anemiilor; sunt un adjuvant în lupta pentru prevenirea cancerului, ajută la întârzierea procesului de îmbătrânire şi la menţinerea strălucirii şi tinereţii tenului.

Cultivare şi îngrijire: este un mare iubitor de căldură, motiv pentru care vei amplasa piersicul direct la soare, într-un sol semifertil până la sărac şi cu un drenaj bun.

Având o vigoare redusă, îl poţi amplasa aproape oriunde în livadă.Înmulţire: prin altoire.

Soiuri: Monica, Saturn, NJ F18, Galaxy (pentru achiziţie: Institutul de Cercetare Pomicolă din Mărăcineni).

Recoltare: mijlocul lunii iulie, când coloraţia verde de pe partea umbrită s-a atenuat. Fructele sunt dulci-aromate şi zemoase, cu pulpa albă şi fină şi cu un sâmbure redus ca dimensiune.

Boli şi dăunători: Taphrina, Coryneum, Fusicoccum şi Oidium; puricii-verzi, acarienii.

Text: Carli Marian

Foto: Shutterstock

 

 

Distribuie articolul pe: