Placări interioare

Placări interioare

Nu este suficient să folosești materiale de cea mai bună calitate pentru a finisa pardoseala, pereții ori plafonul. Montajul lor ascunde mici secrete, care, nerespectate, pot duce la deteriorarea rapidă a finisajului. De asemenea, trebuie să fii atent la adezivii și accesoriile necesare fixării. Care este prețul manoperei? Iată care sunt pașii unei placări interioare corect și eficient făcute.

Să începem montajul

montaj-gresie

Costurile pe care urmează să le aloci montajului nu au un barem fix, în sensul că ele pot varia în funcție de complexitatea proiectului. Prețurile de pornire la firma Selina Grup sunt: fixare faianță – 25 lei/mp, fixare gresie – 27 lei/mp, mozaic – 40 lei/mp, parchet masiv – 42 lei/mp, parchet laminat – 10 lei/mp, piatră feliată montată pe pereți – 40 lei/mp. La acestea se poate adăuga izolarea cu polistiren – 20 lei/mp (prin lipire) și 
25 lei/mp (când folosești structură metalică). În cazul izolării cu vată minerală, costurile sunt mai reduse, și anume va trebui să plătești 5 lei/mp pentru montaj.

Accesorii necesare

distantiere

Atunci când fixezi pe perete sau pe pardoseală finisaje ceramice, piatră, marmură, travertin etc., este nevoie ca delimitarea între dale să fie făcută cu distanțiere din plastic. Acestea pot avea grosimi între 1-6 mm. În funcție de modelul pe care vrei să-l obții, dar și de tipul finisajului, trebuie să alegi distanțiere de o anumită grosime. Pentru faianță sunt recomandate distanțiere de până în 3 mm, iar pentru materialele masive – cele de 4 și 6 mm. Prețul de pornire este de 3 lei/100 buc./2 mm.

Suprafețe compacte

imbinare

Acordă o atenție sporită unghiurilor de îmbinare pardoseală-perete, perete-perete și perete-plafon. Ca să eviți fisurile în aceste zone dificile, aplică benzi adezive cauciucate. Prețul lor de pornire este de 6 lei/rola 3 m. Acestea pot fi finisate cu vopsea lavabilă/texturată sau orice alt tip de material. Aceste benzi de protecție sunt obligatorii mai ales în încăperi dificile, cum sunt băile, bucătăriile sau cramele, deoarece pot preveni infiltrațiile apei sau ale aburilor.

Izolații pe verticală

vata-minerala

Dacă alegi varianta utilizării rulourilor de vată minerală, cea mai indicată metodă de fixare pe pereți este cea cu ajutorul unor structuri ușoare din aluminiu. Acestea se prind de pereți cu dibluri (ceea ce necesită efort scăzut și timp puțin) și, în plus, lasă peretele să respire, ceea ce contează foarte mult în asigurarea unui climat sănătos în încăpere, dar și a unei izolări eficiente. Materialele pentru structură au prețul de 22 lei/ml/plinte metalice. Vata minerală Knauf Ecose costă 52 lei/18 mp.

Maschează și decorează

parchet

În cazul în care folosești parchet laminat, triplustratificat sau masiv, va trebui să montezi perimetral plinte decorative, dar care au și rol funcțional (maschează spațiul de dilatare lăsat pe marginile pardoselilor din lemn). Modelele simple, din PVC flexibil, ce imită orice esență de lemn, au prețul de pornire de 30 lei/2,5 m. Cele cu canale pentru mascarea cablurilor electrice costă începând cu 48 lei/2,5 m.

Cazuri particulare

particular

Există situații în care poți avea o pardoseală nouă fără să fie nevoie să îndepărtezi vechile finisaje. În cazul în care pe jos există marmură, gresie sau travertin, este nevoie în primul rând să degresezi bine suprafața lor pentru ca adezivul cu care vei monta folia izolatoare să aibă o aderență cât mai bună. Pentru un rezultat cât mai bun, folosește adezivul Ceresit CM 11 Plus, pe care îl găsești în magazinele de specialitate la prețul de 25 lei/sac 25 kg.Încălzirea prin pardoseală

Nu vei avea probleme dacă ții cont de câteva detalii tehnice

Fie că alegi un sistem de încălzire pe bază de agent termic (găsești la Rehau) sau unul ce funcționează pe bază de curent electric (cum este cel promovat de firma Hobbit Integral), trebuie să iei în calcul puterea lor calorică înainte de a alege materialul cu care plachezi pardoseala. Dacă emisia de căldură este mare, orientează-te către finisaje rezistente: parchet masiv, mochetă. Este de preferat să eviți pe cât posibil dalele de piatră/travertin/marmură, deoarece acestea împiedică, în mare proporție, răspândirea căldurii.

 

Articolul despre placări interioare a fost prezentat pentru prima dată în revista Casa Lux nr. 1/2013.

Text: Mariana Nicolae Foto: PR

 

Distribuie articolul pe: