Plante suculente – îngrijire

Plante suculente – îngrijire

Plante suculente: uşor de întreţinut şi cu un aspect deosebit, atrăgând prin forma sculpturală a frunzelor, dar şi prin delicateţea florilor, acestea vor deveni un cadou excelent pentru grădină sau apartament, putând fi folosite cu succes în aranjamentele pentru Crăciun.

Plante suculente
Sempervivum tectorum, foto: Qwertzy2, Wikimedia Commons

Plante suculente: Urechelniţa supravieţuieşte în condiţii extreme

Urechelnița (Sempervivum) este o plantă suculentă, cu flori foarte frumoase, a cărei denumire vine de la asemănarea frunzelor cu lobul unei urechi. Capacitatea lor de a stoca apa în frunzele cărnoase le permite supravieţuirea în condiţii extreme. În grădină are nevoie doar de un sol bine drenat şi de un loc însorit. Ai grijă totuşi la umezeala stătută şi la razele prea fierbinţi ale amiezii. Cei mai entuziaşti plantează urechelniţa în ghivece de lut pentru a fi cât mai aproape de privirile lor. Dar la fel de bine poate fi folosită în grădinile mici pentru borduri, în rocării sau pe un zid de piatră vertical în care bate soarele.

Plante suculente
Echeveria derenbergensis, foto: JJ Harrison, Wikimedia Commons

Plante suculente: Echeveria poate atinge 50 cm în diametru!

Echeveria este, fără discuţie, cea mai atractivă dintre toate plantele suculente, fiind preţuită atât de grădinari, cât şi de colecţionari pentru numărul mare de varietăţi şi culorile uimitoare ale frunzelor dispuse în rozete a căror mărime variază de la 2 cm (E. globulosa) la 50 cm (E. ‘Morning Light’). Originară din zonele tropicale ale Americii, mai ales Mexic, Echeveria rezistă foarte bine la uscăciune şi la diferenţele mari de temperatură, dar pentru a te bucura de plante frumoase, cu rozete compacte şi viu colorate, aşează-le într-un loc însorit, cu un sol lutos şi bine drenat. Ai grijă să pui apă doar în farfurioară, deoarece frunzele udate se pătează şi mor. Exemplarele de Echeveria cresc foarte încet, aşa că le poţi planta în faţa bordurilor sau în ghivece. Echeveria se potriveşte alături de alte suculente, precum sedum şi crassula, împreună cu ierburi ca blue fescue sau plante cu flori. Echeveria se reproduce foarte uşor din fragmente de frunză aşezate pe sol.

Citește și 5 plante care întăresc sistemul imunitar

 

Plante suculente
Carpobrotus, foto: Alvesgaspar, Wikimedia Commons

Plante suculente: Carpobrotus

Originară din sudul Africii, Carpobrotus formează adevărate covoare vegetale, cu flori mici colorate în galben sau purpuriu care arată ca nişte oaze strălucitoare deasupra unei mări verzi. Carpobrotus este o obişnuită a plajelor, a dunelor de nisip şi a promontoriilor pe care le stabilizează în mod natural. Uneori este plantată la marginea pădurilor, fiind folosită ca barieră împotriva focului. Carpobrotus are nevoie de un sol alcalin, nisipos, bine drenat şi de un loc însorit. Sub nicio formă nu tolerează umbra. Toamna trebuie adusă în casă, deoarece este sensibilă la temperaturi mai mici de -2°C. Florile care apar vara sunt urmate de fructe de culoare roşcată, asemănătoare întrucâtva smochinelor. Poţi folosi Carpobrotus sub formă de covoare vegetale în spaţii însorite şi adăpostite, în rocării, pe ziduri uscate, de-a lungul potecilor sau ca plante de bordură. Atenţie – are tendinţa de a se înmulţi în mod excesiv, aşa că ţine-o sub permanentă observaţie.

Plante suculente
Aeonium arboreum, foto: Babbage, Wikimedia Commons

Plante suculente: Aeonium are frunze spectaculoase

Originară din nordul Africii şi Insulele Canare, Aeonium este o plantă suculentă foarte populară, apreciată pentru rozetele frunzelor cerate şi viu colorate, care se dezvoltă în capătul tulpinilor înalte, asemănătoare unor ramuri. Ajunse la maturitate, rozetele produc ciorchini de flori galbene foarte frumoase. Aeonium are nevoie de un loc însorit şi de un sol bogat şi bine drenat, în permanenţă umed. Fiind sensibilă la ger, toamna trebuie adusă în casă şi aşezată lângă o fereastră sudică. Forma arhitecturală şi coloritul acestor plante le transformă instantaneu în puncte de atracţie. Soiurile cu frunze întunecate dau foarte bine lângă un perete de culoare deschisă sau împreună cu plante cu foliaj albastru sau argintiu. Cele verzi sau deschise la culoare se potrivesc alături de plante cu flori mici şi viu colorate. Având avantajul unor tulpini care pot atinge un m înălţime, Aeonium poate fi folosită cu succes în aranjamente florale dintre cele mai sofisticate.

Citește și Arbuștii de kiwi se cultivă ușor și la noi

Plante suculente: Aloe poate face flori de 6 metri înălţime

Cea mai cunoscută dintre suculente datorită proprietăţilor sale curative, Aloe este cultivată în grădină şi pentru a înfrumuseţa. Cuprinzând peste 250 de specii, cele mai multe native din Africa, Aloe variază în dimensiuni de la miniaturi de doar 2 cm, până la plante gigant de 60 cm cu flori ce pot ajunge şi la 6 m înălţime. Toate speciile de Aloe sunt plante cu frunze cărnoase şi tari, cu spini mici de-a lungul marginilor. Florile, majoritatea de un roşu intens, se dezvoltă pe tije subţiri şi înalte şi contrastează cu verdele frunzelor. Pentru că plantele de Aloe conţin 95% apă, sunt foarte sensibile la vremea rece. Au nevoie de un loc însorit, cu un sol semi-bogat şi bine drenat. Aloe poate fi folosită ca plantă individuală, în ghivece mari care să decoreze holurile şi terasele spaţioase şi bine luminate. În grădină, aloe se pretează cel mai bine în rocării, în grădinile cu plante deşertice sau lângă un zid de o culoare contrastantă.

Plante suculente
Delosperma cooperi, foto: Alexander Klink, Wikimedia Commons

Plante suculente: Delosperma sau floarea prânzului

În mod interesant, ceea ce face această plantă suculentă atractivă nu este neapărat foliajul cărnos, ci aspectul florilor, ce se deschid în jurul prânzului şi se închid la loc după câteva ore. Începând cu luna iulie, Delosperma produce o abundenţă de flori delicate, multicolore, care rezistă câteva luni. Deşi se adaptează uşor diferitelor tipuri de sol, Delosperma are nevoie de un loc însorit cu un bun drenaj. Este chiar indicat să aştepţi până se usucă solul pentru a uda din nou, altfel rădăcinile pot putrezi. Delosperma se înmulţeşte foarte uşor prin seminţe sau prin bucăţele din frunze aşezate pe sol. Deoarece planta formează un covor compact, este folosită uneori pentru a stabiliza pantele mai abrupte. Delosperma se potriveşte alături de plantele aromatice. Varietăţile cu flori galbene şi purpurii merg foarte bine cu lavanda, rozmarinul şi cimbrul. Varietăţile cu flori purpurii se potrivesc de asemenea cu ierburi galbene, pestriţe sau chiar şi cu Yucca.

Citește și Livada de buzunar

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Patricia Ușurelu   *   Foto: Guliver/Thinkstock
Distribuie articolul pe: