Prima gradina de legume. Cateva sfaturi

Prima gradina de legume. Cateva sfaturi

Prima gradina de legume (2)Prima gradina de legume poate parea o provocare, dar activitatea este mult mai placuta si mai simpla decat pare la prima vedere, mai ales ca fiecare sezon depasit inseamna experienta acumulata si satisfacia de a culege roadele muncii tale. Munca in gradina de zarzavaturi este considerata una din cele mai beneficie activitati, astfel ca daca ai o bucatica de pamant nu trebuie sa ratezi sansa de a avea prima gradina de legume.

Stabileste o zona destinata pentru gradina de legume. Alege o zona mica. De regula intre 5 si 10 metri patrati sunt o suprafata suficienta pentru a avea legume din productie proprie. Amplaseaza gradina intr-un loc in care sa te poti extinde.

Alege un loc insorit sau care sa beneficieze de spare cel putin cateva ore pe zi (indeal intre 5 si 8 ore), mai ales in prima parte a zilei. Prima gradina de legume trebuie amplasata intr-o zona care nu e circulata, la care nu au acces copii sau animalele de casa si pe care o poti chiar ingradi, daca-ti doresti asa ceva. Solul trebuie sa fie usor de lucrat, cu un drenaj bun si sa nu existe obstacole in jur, de genul constructiilor, copacilor mari, bancilor sau parcarii de masini.

Citeste si: Lucrarile de primavara in gradina. O lista de prioritati

Pentru prima gradina de legume trebuie sa stii ca solul cel mai bun este cel nisipos. Daca vrei sa afli tipul solului existent in gradina ta, ia in mana o bucata de pamant si strange-o intre degete. Daca se faramiteaza repede, ai un sol nisipos. Daca ai posibilitatea, ia o mostra de pamant pentru a o testa si a afla nivelul PH-ului sau existenta unor nutrienti importanti cum sunt nitrogenul sau potasiul.

Prima gradina de legume (3)Ar fi bine sa tratezi pamantul cu niste compost inainte sa sadesti ceva in el. Compostul presupune orice material biodegradabil  din care poate fi obtinuta o pasta care se amesteca cu pamantul. Aplica compost de doua ori pe an. Foloseste doar ingrasamant natural. Este mare pacat ca pentru gradina de legume de acasa sa folosesti chimicale.

Citeste si: Plante sanitar – hreanul

Prima gradina de legume (4)Foloseste seminte de calitate, cu certificat de autenticitate. Nimeni nu vrea sa munceasca ore intregi si sa nu iasa nimic sau sa se aleaga cu niste rezultate dezastruoase. Evita plantele care ocupa mult loc: porumb, dovleac. Orienteaza-te catre ceapa, fasolea, castravetii si cartofii, care sunt usor de ingrijit. In fond este vorba despre prima gradina de legume. Rosiile si ardeii iuti trebuie crescute de la stadiul de seminte la cel de rasaduri in ghivece cu pamant, in casa, cu aproape 8 saptamani inainte sa le transplantezi afara. Dar poti cumpara rasaduri.

Pastreaza curat solul in gradina de legume. Este una din regulile de baza care trebuie respectate la prima gradina de legume. Un sol curat inseamana apa, lumina si prevenirea aparitiei si dezvoltarii bacteriilor, fungilor si a bolilor in general.

Citeste si: Solutii impotriva daunatorilor de gradina

Daca te-ai decis sa ai prima gradina de legume atunci dedica putin timp documentarii, in fiecare zi. Sunt multe activitati de rutina pe care trebuie sa le implinesti pentru a avea satisfactii de pe urma eforturilor depuse in gradina de zarzavat. Afla amanunte despre plantele pe care le-ai cultivat si tine cont ca proprietatile si nevoile plantelor variaza de la un soi la altul, dar si de la o altitudine la altitudine. Una este gradina de zarzavat la 50 de metri deasupra nivelului marii si alta la 700 de metri inaltime.

Prima gradina de zarzavat este o solutie ideala. Imblina in mod miraculos activitatea fizica cu bucuria de a culege roade de pe urma muncii tale.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Distribuie articolul pe: