Proiecte de casa pe un singur nivel

Proiecte de casa pe un singur nivel

Există un interes real față de tot ceea ce înseamnă proiecte de casă pe un singur nivel. O casă pe un singur nivel este mai ieftină și mai ușor de întreținut decât una pe două planuri, este mai simplu de ridicat – de regulă este nevoie de jumătate din timpul pentru ridicarea unei case cu etaj.  O casă fără etaj, pe un singur nivel este mai solidă și mai sigură, mai rezistentă în timp și dacă are un proiect inteligent chiar mai frumoasă decât o casă cu etaj.

casă pe un singur plan

Citeste si: Proiecte de case fara etaj cu 3 dormitoare

Dacă este să vorbim cu cărțile pe față despre aceste proiecte de casă pe un singur nivel trebuie spus că există și o sumă de dezavantaje. În primul rând amprenta la sol pe care o are o casă pe un singur nivel poate să fie mai mare decât una cu un etaj, asta dacă vrei o casă cu o suprafață utilă mare, ceea ce poate să fie o problemă  dacă nu ai terenul necesar (implică costuri în plus), dar și ”pierderea” de teren care este acoperit de casă în loc să rămână spațiu liber pentru o gradină pe lângă casă sau pentru o curte cu gazon. Un alt element de care trebuie ținut cont pentru o casă pe un singur plan este izolarea bună la nivelul solului și un foarte bun sistem de drenare al apei din precipitații. Este bine să nu faci subsol sau beci sub o casă pe un singur plan dar este mai mult decât util și necesar podul.

Dacă vrei să mergi pe ideea unui proiect de casă pe un singur nivel atunci trebuie să găsești echilibrul perfect între spațiul locuibil necesar și suprafața totală de teren pe care o ai.

Despre aceste proiecte de casă pe un singur nivel se poate spune că ajung într-o formă ideală dacă au inclus garaj, cel puțin două dormitoare, două căi de acces, pod și ferestre mari. Acest din urmă obiectiv este un atuu pe care îl au oricare din aceste proiecte de casă pe un singur nivel pentru că lipsa etajului pemite realizarea unor ferestre și uși cu deschidere amplă, fără ca structura de rezistență a casei să aibă de suferit sau să fie necesare elemente de susține suplimentare.

Citeste si: Mansardarea unei case vechi. 4 detalii esentiale

Mai există câteva argumente care pledează în favoarea unor proiecte de casă pe un singur nivel. Fundația nu trebuie să fie exagerat de mare. O casă cu etaj are nevoie de fundație solidă, mai adâncă decât o casă pe un singur nivel, are nevoie de pereți armati cu fier-beton, pe care o casă fără etaj nu le cere. Diferență de investiție poate să meargă până la 40-50% pentru o amprenta la sol de 100 de mp. Iar 100 de mp înseamnă un apartament mare cu trei camere, baie și bucătărie.

Citeste si: Proiecte de case ieftine

O casă pe un singur nivel câștigă spațiu locuibil de circa 15 mp doar prin diferența de grosime a pereților comparativ cu o amprentă la sol similară pentru o casă cu etaj, dar fără ca aceasta să afecteze izolarea termică sau fonica, ci doar din grosimea pereților, care nu mai trebuie să susțină un etaj.

Citeste si: Modele de case mici

Toate acestea nu înseamnă că o casă pe un singur nivel nu poate fi realizată luând în calcul o posibilă extindere pe înălțime. Aceasta prespune o fundație mai solidă și pereți ca pentru o casă cu etaj.

O altă serie de avantaje pe care le aduce o casă pe un singur nivel este întreținerea cu circa 50% mai redusă decât a unei case cu etaj. De exemplu, pentru zugrăvirea unei case cu etaj, la exterior este nevoie de schelă, în timp ce la o casă fără etaj este suficientă o simplă scară. În plus acoperisul casei cu etaj trebuie să respecte reguli și valori de greutate care, pentru o casă fără etaj nu mai sunt obligatorii.

Citeste si: Proiecte de case economice

Nu în ultimul rând compartimentarea interioară a unei case pe un singur plan este mai simplă și mult mai diversă decât a unei case cu etaj, unde parterul este structură de rezistentă pentru etaj, astfel că există condiționări tehnice. O casă pe un singur plan poate avea camere mai mari fără costuri suplimentare.

Sursa foto: ©Photographee.eu-Fotolia.com

Distribuie articolul pe: