Proiecte de case patrate. Solutii practice

Proiecte de case patrate. Solutii practice

Daca despre case rotunde am vorbit, de ce sa nu vorbim si despre proiecte de case patrate. In principiu o casa poate avea orice forma. Fiecare vine cu avantaje si dezavantaje. Elementul esential este echilibrul intre forma casei si spatiul locuibil pe care aceasta il ofera.

Proiecte de case patrate (1)

Suprafata locuibila pentru oricare din aceste proiecte de case patrate este mai mare decat pentru o casa dreptunghiulara. Cu alte cuvinte daca perimetrul bazei este de 60 de metri liniari, casa dreptulghiulara are o suprafata locuibila de 176 metri patrati, in timp ce daca vorbim despre proiecte de case patrate suprafata locuibila este de 225 metri patrati. Surprinzator, nu?

Citeste si: Proiecte de case ieftine

Despre oricare din aceste proiecte de case patrate se poate spune ca vin cu o serie de avantaje. Acest gen de case se preteaza foarte bine pentru zone de vacanta, zone turistice si, nu in ultimul rand, ca locuinte stabile. Evident ca o casa patrata vine cu necesitatea de a avea un teren suficient de lat astfel incat constructia sa fie postibila. Daca complicatia legata de teren este depasita oricare din aceste proiecte de case patrate este in armonie cu locul in care se afla tocmai datorita formei regulate a acesteia. Avand un aspect monolit, aparent fara personalitate, casa patrata imprumuta din personalitatea mediului in care se afla, ceea ce face din aceste proiecte de case patrate solutia ideala si pentru munte si pentru mare.

Citeste si: Modele de case pentru 2 familii

Aceste proiecte de case patrate se preteaza si pentru constructii mari si pentru case mai mici, cu atat mai mult ca moda caselor mari, cu peste 150 de metri de suprafata locubila a trecut. Casa patrata este combinatia care pare solutia ideala pentru zona  urbana, dar este si o buna solutie si pentru zonele rurale. Una din marile calitati pe care le are casa patrata este posibilitatea de asezare a ei pe un teren cu forma variabila, egalitatea dintre laturile casei facand constructia viabila indiferent de modul de amplasare al casei in teren.

Proiecte de case patrate (2) - CopyMarele avantaj pentru aceste proiecte de case patrate este organizarea interioara foarte usoara si extrem de facila.

Se poate spune despre o casa patrata, fie ca este cu unul sau cu mai multe niveluri ca intra in categora caselor pe care le poate compartimenta aproape oricine, pentru ca nu are cum sa greseasca. Singurul detaliu care trebuie luat in calcul si de care trebuie tinut cont este pozitionarea corecta a ferestrelor in raport cu structura interioara.

Tot datorita structurii casa patrata este una sigura si stabila, ceea ce permite pe cale de consecinta realizarea unor ferestre mari. Casa se preteaza pentru solutii de extindere in exterior de genul verandelor, teraselor si balcoanelor.

Citeste si: Proiecte de casa pe teren ingust

Orice arhitect decent o sa-ti confirme ca prima alegere sunt aceste proiecte de case patrate, in tandem cu cele dreptunghiulare, date fiind avantajele pe care le au. Simplitarea acestor case, chiar daca pare o carenta adusa aspectului, este un avantaj. O casa complicata e sinonima cu un pret mare de construire. O casa simpla este mai ieftina (mult mai ieftina), iar aspectul monolit se poate innobila cu ferestre mari, un acoperis in panta, balcoane si nu in ultimul rand dand culoare fatadei si adaugand detalii prin materialele folosite (temelia de piatra, de exemplu).

Citeste si: Proiecte de case simple

Aceste proiecte de case patrate se preteaza foarte bine pentru o compartimentare circulara, ceea ce inseamna posibilitatea de organizare foarte eficienta si variata a casei, dar si holuri putine (un hol mare inseamna risipa de bani si de spatiu) si eficienta generala in organizare.

In loc de final mai adaug faptul ca o locuinta pe baza de proiecte de case patrate este o casa cu buna eficienta energetica, pentru ca echilibrul exterior al casei face ca fiecare camera sa aiba la exterior o suprafata minima, ceea ce in ansamblu inseamna costuri mai mici.

Sursa foto: ©lightpixel/Fotolia

Distribuie articolul pe: